1981-ben indult a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mely az elmúlt közel negyven évben Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti kulturális programsorozata lett. A nagyszabású hangversenyek és klasszikus zenei kamarakoncertek mellett számos opera, könnyűzenei és jazzkoncert, kortárs táncelőadás, néptáncprodukció, képzőművészeti rendezvény és színházi esemény várja a közönséget idén április 5. és 22. között.

„Ma már bátran kimondható, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál Európa egyik legjelentősebb tavaszi fesztiváljává vált. Fontos szempont volt számunkra, hogy minél szélesebbre nyissuk a kaput, a jelentősebb budapesti kőszínházak mellett ott vagyunk a független alternatív teátrumokban is. A Müpa, a Zeneakadémia, az Erkel Színház mellett kisebb koncerttermekben, a különböző kerületek kulturális intézményeiben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban is jelen van a fesztivál” – mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője.

Háy János és Beck Zoltán (fotó: Ránki Dániel/index.hu)

A 2019-es Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában Liszt Ferenc és a 100 éves Bauhaus áll, valamint mint minden évben, idén is kiemelt figyelmet kap egy ország művészete. A közönség a tavaszi programsorozaton az orosz kultúrával is megismerkedhet kortárs és legendás alkotók művein keresztül. A részletes, több művészeti ágból is merítő kínálatot a Nemzeti Táncszínház új épületében megrendezett sajtótájékoztatón ismertették.

Április 7-én rendhagyó eseményen, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként tartja egyéves születésnapját a POKET. Az olvasásnépszerűsítő projekt a MOMKultban rajongók, olvasók és alkotók társaságában ünnepli az eltelt évet. A rendezvényen koncertet ad Háy János író-dramaturg és Beck Zoltán, a 30Y frontembere. A színházi programok sorát erősíti majd a költészet napján, április 11-én az az est, melyen a tavaly nyáron elhunyt Kányádi Sándorra emlékeznek a résztvevők. Színészek, muzsikusok, erdélyi kötődésű művészek, többek között Lengyel Ferenc, Pelsőczy Réka, Sztarenki Pál, valamint Szalóki Ági és zenekara idézik meg a költő alakját és verseit.

A Wigama Lekko (fotó: Son Olivér)

Április 13-án a Katona József Színházban kerül sor a marosvásárhelyi 3G Színház vendégjátékára. A teátrum a Bányavidék trilógiát és a 10-et is jegyző Székely Csaba Vitéz Mihály című előadásával szerepel a Katona színpadán. A 17. században játszódó erdélyi történet címszereplője a karizmatikus Mihály vajda, aki egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, majd elfoglalja Erdély trónját. Április 17-én láthatja először a közönség a Tizenkét szék című koncertdrámát a TRIP Hajón. A szovjet-orosz Ilf-Petrov szerzőpáros szatírájának átdolgozását Magács László rendezésében állítják színpadra a főbb szerepekben Hegedűs D. Gézával, Láng Annamáriával, Rába Rolanddal és Vecsei H. Miklóssal. A dalszöveget Závada Péter írta, a zenét Ratkóczi Huba szerezte, a jelmezeket Nagy Fruzsina tervezte, az átiratot pedig Vecsei H. Miklós készítette.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős növendéke, Hunyadi Máté saját performansszal lép a Magvető Café közönsége elé. NYADI művésznéven kezd a fiatal színész szólókarrierbe, modern és populáris zenével ötvözve a kortárs és a 20. századi magyar költők verseit, József Attilától Kemény Zsófiig. Ezek mellett pedig koncertet ad a Tavaszi Fesztiválon a Wigama Lekko is, mely Hrutka Róbert zenész és Nagy Dániel Viktor, az Orlai Produkciós Iroda színművészének közös zenekara. A dalok személyes és egyedi hangzásvilágában a folk és indie elemek keverednek. A sajtóeseményt ők nyitották meg, a Karma dal című számukat adták elő. 

Kiemelt kép: Részlet a Vitéz Mihályból (fotó: 3G Színház)