Február 24-én kerül bemutatásra a Rojik Tamás nagysikerű ifjúsági regénye alapján készülő Szárazság című darab a Pesti Magyar Színházban. A TIE előadás nemcsak a teátrum szakmai életében új terület, hanem a fővárosi kőszínházi szcéna színházi nevelés terén is úttörőnek számít.

A klímaváltozás problémájával foglalkozó Szárazság egy komplex színházi nevelési előadás, amellyel a teátrum elsők között kívánja színházi eszközök segítségével felhívni a figyelmet a társadalmi, erkölcsi, emberi problémákra. A TIE, azaz Theatre in Education előadásokban a nevelési és a színházi szempontok egyszerre érvényesülnek, a színház eszközeivel elkészített jelenetek és az interaktív munkafolyamatok révén megvalósuló feldolgozás pedig dramaturgiailag szerves egységet képez.

A Szárazság elsősorban osztálytermi környezetben valósul meg. A célja, hogy színházi élmény segítségével hívják közös gondolkozásra nézőiket a klímaváltozás problémájának kérdéskörében. A történet 2050-ben, Magyarországon játszódik. A világot a technológia magas szintje, valamint a természeti kincsek veszélyeztetettsége jellemzi. Az élet nagy része robotizált, szigorú szabályokhoz kötött. Főszereplőnk, Dani élete teljesen felfordul, amikor ráébred arra, hogy a világban uralkodó baj sokkal nagyobb annál, mint amit a társadalom láttatott vele. Osztálytársa, Anikó válik a szövetségesévé, és együtt indulnak el egy változásokkal teli úton.

A darab rendezője és írója Szivák-Tóth Viktor. Az előadást játszó színészek Barsi Márton, Horváth Anna, Keresztény Tamás, Lőrincz Nikol és Varga Fekete Kinga lesznek.

Kiemelt kép: A Szárazság című darab próbája (Fotó: Juhász Éva)