Szeptember 19-én különleges könyvbemutatónak ad otthont a Trafó: Kárpáti Péter a kortárs magyar drámairodalom egyik legeredetibb és legsokoldalúbb alakja, aki az utóbbi két évtizedben független színházi alkotóként is jelentőssé vált. A Selinunte Kiadó gondozásában jelenik meg most életműkötete, amely a drámaíró új regénye mellett válogatott színdarabjait is tartalmazza.

Kárpáti Péter már sikeres drámaíróként jelentette meg 1996-ban első prózakötetét, a Díszelőadást, ami igazi irodalmi szenzációt keltett. Most hosszú idő után újból prózával jelentkezik. A Térkép a túlvilágról egyszerre nyomozás a családja múltjában, napló drámaírói működéséről és mélyen személyes vallomás. Mindezt a születő esszékből, be nem fejezett drámákból, el nem készült monográfiákból vett részletek egészítik ki. Közben a szinte észrevehetetlenül szaporodó fiktív elemek regényszerűvé teszik a szöveget. A különféle összetevők fúgaszerűen kapcsolódnak össze, és miközben a legtöbb részlet a befejezetlenség érzetét kelti, összességükből mégis csak összeáll a teljes mű – a drámaíró tizenhat éven keresztül írt alkotói regénye. Kárpáti kivételes prózai műve mellett válogatott drámái is olvashatók az életművét összefoglaló új kötetében. A darabok szövege sokat változott, csiszolódott első bemutatójuk (és megjelenésük) óta, elsősorban azért, mert szerzőjük rendezőként is mélyrehatóan foglalkozott velük. Most az életmű legfontosabb darabjainak a színházi munka által hitelesített, írójuk által végérvényesnek tekintett változatai jelennek meg. A regény és a drámák témáikban, motívumaikban, gondolataikban szorosan összefüggenek, együtt adnak ki egy műegészet, amit lezár, keretbe foglal a kötet végén olvasható esszé. 

Az életműkötet hagyományos könyvbemutató helyett színházi premieren kerül először a közönség elé. Három színész, Tóth Ildikó, Hevesi László és Jenővári Miklós, valamint a szerző alkotnak a prózai mű részleteiből egy furcsa darabot, amely akár egy későbbi előadás kiindulópontja is lehet. A különleges bemutatóra szeptember 19-én, 20 órakor a Trafó – Kortárs Művészetek Házában kerül sor, az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a jegypenztar@trafo.hu e-mailcímen lehet. A könyvet a helyszínen kedvezményes áron lehet megvásárolni és természetesen dedikálásra is lesz lehetőség.