Egy évvel ezelőtt hívta életre Budapest önkormányzata a Kávéházak éjszakája elnevezésű programot. A kávéházairól is híres fővárosban a kávéházi kultúra a századfordulón élte virágkorát, Molnár Ferenc, Ady Endre, Móricz Zsigmond vagy Kosztolányi Dezső számtalan alkotásához nyert ihletet ezeken a helyeken. Az egykori pezsgő művészi élet színtereiről május 17-én, harminc budapesti helyszínen emlékeznek meg különféle programokkal, történelmi, zenei, színházi és irodalmi eseményekkel, a kávékultúrához kapcsolódó előadásokkal.

A Pozsonyi utcában található Dunapark Étterem és Kávéház ad helyet Hámori Gabriella önálló estjének, melyen a színésznő Radnóti Miklós feleségének, Gyarmati Fanni bőrébe bújba naplórészleteken keresztül mutatja be a költő és a tanárnő szerelmét, életét. A 2015 decembere óta játszott est jelenleg a Várkert Bazárban látható és idén májusban ér a 100. előadásához. A Tranzit Art Caféban Balsai Móni és Trill Zsolt színművészek Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezését keltik életre. Arany János és Petőfi Sándor levélváltásaiból pedig Kamarás Iván és Fenyő Iván olvas fel a Centrál Kávéházban.

A Babérliget Könyvesbolt és Kávézóban Szervét Tibor olvas fel részleteket Hamvas Béla A babérligetkönyv címet viselő kötetéből. A Café SMÚZ-ban József Attila szerelmi életéről kaphatunk közelebbi képet. A költő élete utolsó napján négy levelet adott postára Balatonszárszóról: egyet szerelmének, Kozmutza Flórának, egyet volt élettársának, Szántó Juditnak, egyet kezelőorvosának, Bak Róbertnek, és egyet kiadójának, Cserépfalvi Imrének. József Attilát Porogi Ádám, Flórát Pető Kata, a költő egykori jóbarátját, Flóra férjét, Illyés Gyulát Zayzon Zsolt kelti életre. A Gerbeaud Cukrászdában Janikovszky Éva A lemez két oldala című egyfelvonásosát láthatják az érdeklődők Horváth Lili és Janklovics Péter előadásában. Az írónő fanyar humoró könyvéből Tollár Mónika készített színpadi változatot, és rendezett belőle képzeletszínházi produkciót.

A Kávéházak éjszakájának május 17-i részletes programját ide kattintva böngészhetitek át.

Kiemelt kép: Szervét Tibor (fotó: MTVA), Balsai Móni (fotó: RTL Magyarország) és Fenyő Iván (fotó: MTVA)