A hetekben kezdték meg az Örkény Színházban a soron következő bemutatók próbáit. Decemberben a nagyszínpadon Szép Ernő Patika című művéből Mohácsi János rendez előadást, míg a Stúdióban Polgár Csaba vezetésével viszik színpadra Jászberényi Sándor kortárs magyar író novelláit.

A novelláskötetek (fotó: Horváth Judit)

Jászberényi Sándor író, haditudósító. Dolgozott Irakban, Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben, évekig élt Egyiptomban. Interjút készített többek között a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival. 2013-ban Az ördög egy fekete kutya és más történetek címmel jelent meg novelláskötete, három évvel később pedig A lélek legszebb éjszakája került a könyvesboltok polcaira, ez utóbbi elnyerte a Libri Irodalmi Díjat. Jászberényi írásaiból Bánki Gergő és Szabó-Székely Ármin készített szövegkönyvet.

Polgár Csaba, az előadás rendezője (fotó: Horváth Judit)

A Polgár Csaba rendezte előadás A lélek legszebb éjszakája címet kapta, és két szereplőjét Nagy Zsolt, valamint Ficza István alakítja. A díszlet- és jelmeztervező Izsák Lili, zeneszerző Matkó Tamás lesz, a media design-ért Juhász András felel, rendezőasszisztens-gyakornokként pedig Dávid Áron egyetemi hallgató dolgozik az alkotókkal. Az előadás bemutatója december 14-én lesz az Örkény Stúdióban.

Jászberényi Sándor és az Örkény Színház nem most először „találkozik”, év elején a teátrum Élő írók társasága nevű kezdeményezésében Csuja Imre adta elő a szerző rövid történetét.

Kiemelt kép: Nagy Zsolt és Ficza István (fotó: Horváth Judit)