2020 tavaszán a Déryné Program azzal a fő céllal indult el, hogy az olyan vidéki kistelepülések is minőségi színházi élményekkel gazdagodjanak, amelyeknek a kultúrához való hozzáférése korlátozott. A négy alprogramból álló misszió összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek. Barangoló alprogramja például a fiatal művészeket és alkotócsoportokat hozza helyzetbe.

A Barangoló alprogram szakmai támogatást és anyagi forrást biztosít a kezdő színművészek, valamint a kőszínházon kívüli társulatok számára, mert a pályájuk elején lévő alkotóknak kiemelten szükségük van arra, hogy széles körben megmutathassák a bennük rejlő tehetséget. „A fiatalokat azzal hozzuk helyzetbe, hogy mentoráljuk őket és anyagilag is támogatjuk a művészeti munkájuk megvalósulását” – mondta Kozma András, a Barangoló alprogram egyik mentora. A műsortervek elbírálása a szakmai bizottság és a mentorok által többlépcsős rendszerben történik. „Ezt úgy kell elképzelni, hogy a pályakezdő, de már valamiféle tapasztalattal rendelkező alkotók a Déryné Program weboldalán keresztül egy projektleírás keretében benyújtják az előadástervüket az arra szánt költségvetéssel, és egy, a szakmai múltjukat tartalmazó dokumentációval együtt. Első körben ezeket bírálja el a szakmai bizottság. Mielőtt azonban döntés születne, hogy bekerül-e a Barangoló alprogramba a produkció, van egy személyes találkozás is, amelyen a szakmai bizottságon kívül az összes mentor részt vesz. Ezen a találkozón az alkotóknak lehetőségük van pontosítani, kiegészíteni, tisztázni az elképzeléseiket. Ez azért is jó, mert a jelentkezők és a támogatók között kialakul a személyes benyomás, ráadásul részletesebb képet kaphatunk a projekt vállalhatóságáról és a tényleges megvalósíthatóságáról” – folytatja Kozma András.

A pályázóknak tehát a jelentkezés formai követelményei mellett a szakmai bizottság által meghatározott tartalmi szempontoknak is meg kell felelniük, hiszen ezek alapján értékelik az egyes előadásterveket, végül pedig a személyes találkozó keretében a szakmai bizottság delegált tagja és a mentorok döntenek a produkció sorsáról. Ha a benyújtott pályázat minden szempontból megfelel, akkor bekerül a Déryné Program Barangoló alprogramjába.

Lévén, hogy vidéki kistelepülések számára szeretnénk minőségi előadásokat biztosítani, egy-egy program értékelésekor a közösségépítő mondanivalón túl a megvalósíthatóság a másik meglehetősen fontos szempont” – hangsúlyozta Kozma András. „Mint ahogy a Déryné Program összes alprogramjánál, a Barangoló alprogramban is lényeges elem, hogy a lehető legkülönbözőbb körülmények között, bármilyen helyszínen előadható legyen a produkció, fontos tehát, hogy a rendező, az alkotócsapat alkalmazkodni tudjon a település helyszíni viszonyaihoz.”

A Déryné Program Barangoló alprogramjában a szakmai bizottság által kijelölt mentor személyében kiemelt segítséget kapnak az alkotók. A pénzügyi támogatáson kívül, ha szükséges, akkor próbahelyszínt, és egy úgynevezett mentort is biztosít a program. A mentornak – bár én jobban szeretem a konzultáns megnevezést – kulcsszerepe van, hiszen ő a kapcsolattartó az alprogram és a produkció között. Ő az, aki figyelemmel kíséri az adott csoport munkáját, belepillantva az alkotási folyamat különböző fázisaiba, és ha segítségre, konzultációra van szükség, akkor segít. Már az alkotó folyamat kezdeti időszakába bekapcsolódik, és utána időről időre, legalább 3-4 fázisban végigkíséri az adott produkció megszületését. Egyfajta szakmai supervisorként működik. Meg kell azonban említenem, hogy egy produkció létrejötte még nem jelenti azt, hogy automatikusan elindul az országban, hanem csak bekerül az ajánlott előadások közé, hiszen a „színházi barangolás” nagyban függ a befogadóhelyek igényeitől, lehetőségeitől, és bármilyen színházi produkciónál előfordulhat, hogy amit elképzelnek, elterveznek, mégsem úgy sikerül, hogy minden igényt szolgálni tudjon.

Jelenet a Déryné ifjasszony című előadásból (Fotó: Majnik Zsolt)

A tavasszal kialakult járványhelyzet megnehezítette a színjátszást, rányomta bélyegét az alkotófolyamatokra, a szabályok pedig igencsak behatárolják a tájolást. „Nehéz tapasztalatokról beszélni, mert, amikor elindult a Déryné Program, rögtön szembesülnünk kellett a pandémiával, melynek következtében egy időre le is állt a színházi élet, és csak a közösségi oldalakon tudtunk műsort adni. Nem lehetett tudni, hogy ilyen körülmények között mennyire lesz megvalósítható a programunk. Szerencsére később azonban beindult a folyamat, nagyon örülök, hogy sokan jelentkeznek. Néhány „Barangolós” produkció már meg is született: én például egy tantermi, drámapedagógiai jellegű előadást kísérhettem végig” – zárta mondanivalóját Kozma András.

A Barangoló alprogramnak nincsen műfaji megkötése, ha megszületik egy értékes gondolat, produkciósterv, a Déryné Program szakmai bizottságához folyamatosan várja a pályájuk elején lévő és/vagy kőszínházi struktúrán kívüli alkotók jelentkezését weboldalán. A Barangoló alprogram keretében megvalósult előadások pedig bekerülhetnek az Országjárás alprogramba is.

Kiemelt kép: Kozma András (Fotó: Rózsa Erika)