Színházi ABC sorozatunkban ezen a héten kedvenc előadásainkból válogattunk, klasszikusok, kortársak és formabontó színdarabok is terítékre kerülnek.

A – Amphitryon: Az Ódry Színpadon a görög istenek vágyai töltik meg a színpadot, ahol az ember csak egyszerű figura az Olümposzi sakktáblán. Mindenkinek igaza van, kivéve persze annak, aki nem isten.

B – Baal: Horváth Csaba Brecht egyik drámáját tárja elénk a fizikai színház nyelvén minden fájdalommal, művészettel és szenvedéllyel együtt.

C – Call Girl: Mit keres egy színésznő egy call centerben? Mészáros Piroska saját életét meséli el képzelt szerelmek, végeláthatatlan hívások és a Golden Phone díjátadásán keresztül.

D – Dolgok, amikért érdemes élni: Egy gyermek, aki azért küzd minden nap, hogy megmutassa az édesanyjának: van miért élni. Mert az élet igenis szép, és az apró dolgokban rejlik a boldogság.

E – Egy őrült naplója: Keresztes Tamás előadásában valóban bekerülünk egy őrült elméjébe. A zene, a fények, a díszlet minden valósággá lesz, nem csak Popriscsinnek, de számunkra is.

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában (Fotó: Takács Attila)

F – Függöny fel!: Egy darab, amit még a szereplők sem bírnak ki nevetés nélkül – legalábbis a Centrál Színházban biztosan nem! Michael Frayn a színfalak mögé visz minket, ahol egy katasztrofális előadás próbájába csöppenünk.

G – G.Ö.R.C.S.: A Nem Komlett Shaekespeare Művek egész estés őrülete, aminek a címén kívül semmi köze a görögökhöz. Másfél óra musical-komédia Kálloy Molnár Péterrel, Kálid Artúrral és Gáspár Andrással.

H – Hamlet: Árulás, csalódás, szerelem, fájdalom és gyilkosság. Shakespeare ebben a drámájában elképesztő amplitúdókat jár be, és vele együtt mi is – legalábbis a Vígszínházban biztosan!

I – Ivanov: Ha I, akkor a Csehovi klasszikus az első, ami minden színházbajárónak beugrik. Vissza lehet-e találni a boldogsághoz, lehet-e tiszta lappal kezdeni az életet? Ezekre keresi a választ Ivanov is.

J – John Gabriel Borkman: Borkman magasra tört, és még nagyobb zuhant. Döntéseinek az árát nem csak ő, hanem a körülötte lévők is fizetik. Talán az új generációban még van remény egy jobb életre.

Jelenet a John Gabriel Borkmanból (fotó: Dömölky Dániel)

K – Kiválasztottak: Egy előadás a sztereotípiákról, görbe tükör, társadalomkritika – de elsősorban elképesztő humor!

L – Liliom: Molnár Ferenc egyik legszebb és legfájdalmasabb darabja, amelyet volt feleségének írt egy férfiról, aki – akármennyire is vágyik rá – nem tud megváltozni.

M – Majdnem 20: A Bárka Színház 19 év után bezárta kapuit. Ennek állít emléket Tasnádi István darabja, ahol a fiatalok bezárkóznak a színházba, hogy megóvják azt.

N – Nem félünk a farkastól: Egy házasság folyamatos kihívás. George és Martha házassága sem különb, tele emlékkel, játszmákkal, szerelemmel és titokkal. De meddig lehet a fájdalmat eltakarnia világ elől?

O – Othello: A féltékenység az egyik legkegyetlenebb fegyver, amit egy szerelmes férfiban életre lehet kelteni. Jago pontosan ezt használja fel Othello ellen.

P – Poppea megkoronázása: A Katona Színház egy kis műfaji kitérőt tett az Opera irányába, és bebizonyították, hogy díszlet és drága jelmezek nélkül is van művészet – talán így van igazán.

A Poppea megkoronázása című előadás próbája (Fotó: Horváth Judit)

R – Rómeó és Júlia: Ez az előadás a szerelem és a romantika definíciója. Nincs olyan ember, aki legalább egy sort ne tudna idézni belőle, és vagyunk mi, fanatikusok, akik nem bírunk egy sornál megállni.

S – Száll a kakukk fészkére: Egy csapat őrült a zártosztályon. De vajon ki számít őrültnek, hol a határ az ápoló és önkényuralmi börtönőr között?

T – Tartuffe: Ha a manipulációt és képmutatást tanítanák, azon a tanszéken kétségtelenül Tartuffe lenne a vezető. De vajon Moliére összes szereplőjének túljár az eszén?

U – Utolsó: Egy ismeretlen vírus, karantén, pánikhelyzet. Az előadást 2014-ben mutatták be, ma meg ijesztően aktuálissá vált.

V – Vadméz: Egy férfi szerencsésnek mondhatja magát, ha egy gyönyörű nő neki adja a szívét. Ha azonban ezt négy nő teszi, az már inkább félelmetes – főleg ha a férfi képtelen nemet mondani, pedig a jegygyűrű megkövetelné.

W – Woyzeck: A Sztalker Csoport előadása olyan kérdéseket vet fel bennünk, amelyeken még hosszú éjszakákig fogunk gondolkozni. De a humor és látvány sem utolsó!

Z – Zsákbamacska: A szerelem olyan, mint a zsákbamacska. A nők röpke kalandok, akik hétfőre már csak múló emlékek – legalábbis addig, amíg a valódi szerelem be nem kopog az ajtón.

Kiemelt kép: Jelenet a Baal című előadásból (fotó: Dömölky Dániel)