Színházi ABC sorozatunkban ezen a héten kedvenc filmes kötődésű előadásainkból válogattunk, amely során klasszikus és formabontó színdarabok is terítékre kerültek.

0 – 9-től 5-ig: A Broadwayen és a West Enden is zajos sikert aratott Patricia Resnick és Dolly Parton musicalje, amelynek eredetije egy 1980-as vígjáték (ebben mindketten részt vettek, Resnick forgatókönyvíróként, Parton szereplőként-zeneszerzőként). Egy kacagtató és gondolatébresztő történet a ’70-es évek Amerikájában, amikor három kihasznált kolléganő fellázad a főnökük ellen.

A – Ádám almái: Anders Thomas Jensen rendezésében és szkriptje alapján 2005-ben született meg egy fekete komédia Mads Mikkelsen főszereplésével, melyben egy Ivan nevű pap börtönviselt gyülekezetéhez csatlakozik a neonáci Adam. Egy almás süti készítésével bízzák meg, csakhogy az almafát furcsa csapások sújtják. Ördög vagy Isten műve ez? Mindkettejük világnézete próbára tétetik. 

B – Billy Elliot: Lee Hall, angol dráma- és forgatókönyvíró 2000-ben bemutatott filmjének a főszereplője egy tizenkét éves fiú, akinek a családi háttere és az anyagi körülményei ellenére az minden vágya, hogy balett-táncossá váljon. Az emberi összefogásról és a küzdésről szóló megható alkotás világsiker lett, Elton Johnra pedig akkora hatással volt, hogy elhatározta: színpadra viszi a művet. A Hallal közös munkájának végeredménye a XXI. század egyik ikonikus darabja lett.

C – Coraline: Neil Gaiman 2002-es fantasy regénye alapján varázslatos egész estés bábfilm készült 2009-ben, amelyben a kamasz Coraline felfedezőútra indul új vidéki házukban és rábukkan egy másik valóságba vezető ajtóra, mely mögött minden jobbnak tűnik. Csakhogy a lány – és vele együtt a néző – is megtanulja, hogy érdemes megbecsülni azt, amink van, illetve nem minden arany, ami fénylik.

D – (A) Dzsungel könyve: A világ a Disney 1967-es meséjével azonosítja Maugli, Bagira, Balu és Sir Kán érzelmekkel és életigazságokkal teli történetét, ám valójában a rajzfilm alapját Rudyard Kipling azonos című 1894-es regénye adta, amely sötétebb a fiatalokat megcélzó alkotásnál. Ha valaki a tökéletes példát keresi a család, a hovatartozás, a barátok fontosságára, akkor ezzel megtalálta.

Józan László A dzsungel könyve című előadásban (Fotó: Almási J. Csaba)

E – Életrevalók: A 2011-ben bemutatott francia dramedy megtörtént eseményt dolgoz fel: a Pommery pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe egy siklóernyős baleset következtében nyaktól lefelé megbénul, és szembe kell néznie a tehetetlenséggel, a kiszolgáltatottsággal. Ebben lesz a segítségére ápolóként a sajátos stílusú Driss, aki származása miatt a saját bőrén tapasztalta meg ugyanezeket. Hatalmas szíve, őszintesége és szerethető karakterei miatt kihagyhatatlan darab.

F – Fame: 1980-as, Oscar-díjas musical, amely később meghódította a világ színpadait. Színészgenerációk nőttek fel ezeken a dalokon, hiszen fiatal művészek szárnybontogatásáról, útkereséséről szól és pontos képet ad arról, hogy a hirtelen jött siker tiszavirág életű, ha nincs mögötte kemény munka, sok áldozathozatal, rengeteg szorgalom és még több harc.

G – Grease: Az Olivia Newton-John és John Travolta főszereplésével készült 1978-as zenés mozi örökzöld slágereit valószínűleg már az újszülött osztályokon is kívülről fújják, hiszen Randal Kleiser rendezése (amely Jim Jacobs és Warren Casey nagy sikerű musiceljéből merített) generációkon átível. Ma is andalít a szerelemmel, feltüzel a vagánykodással, szórakoztat a koreográfiákkal.

H – Holt költők társasága: Peter Weir 1989-es drámája valóságos Bibliának tekinthető a pedagógusok és a diákok szemszögéből egyaránt, Robin Williams John Keatingjét pedig a színész legjobb alakításai között tartják számon. Fájdalmasan szép lecke arról, hogy miképpen találhatunk rá a saját hangunkra, mennyire fontos szerepe van egy példaképnek a fejlődő fiatalok életében, valamint hogy olykor a környezetünk minden igyekezetünk ellenére is elnyom minket.

I – Indul a bakterház: Rideg Sándor könyvéből Mihályfy Sándor faragott 1980-ban kultikus magyar vígjátékot, amely minden bizonnyal ott van a legtöbbet idézett hazai alkotások toplistájának dobogóján („Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem rossz lett.”). Regős Bendegúz, a Banya, a Bakter, a Patás, Csámpás Rozi vagy éppen a Piócás ember kortól, nemtől és évtizedtől függetlenül megnevettetnek minket, Sanyiról már nem is beszélve.

Indul a bakterház (fotó: Turay Ida Színház)

J – Játszd újra, Sam!: Woody Allen szédületes humorú vígjátékának főhőse egy Allan Felix nevű filmkritikus, aki rajong Humphrey Bogartért, ő pedig tanácsokkal látja őt el. Márpedig problémákból bőven akad, hiszen Allan úgy érzi, hogy semmire sem vitte, ráadásul a felesége is válni akar. A sztori végtelenül tanulságos és még annál is viccesebb, akárcsak Allen munkássága, amelyet az a Kern András követett végig szinkronhangként, aki történetesen a Pesti Színházban több mint 35 éve futó darab főszereplője.

K – Körhinta: Fábri Zoltán 1956-ban tárta a világ elé a kultikussá vált, fekete-fehér filmdrámáját, melynek forgatókönyvét Sarkadi Imre A kútban című ’54-es novellája inspirált. Az idejétmúlt dogmák, a szerelem szabadságának semmibevétele, majd annak győzelme olyan legendás színészeken keresztül elevenedik meg, mint Törőcsik Mari, Soós Imre és Szirtes Ádám.

L – Legénylakás: Billy Wilder rendezésében, 1960-ban mutatkozott be a fekete-fehér, romantikus komédia, aztán a 10 Oscar-díjra jelölt és öt szobrot nyert film szkriptjéből 1968-ban Neil Simon, Burt Bacharach és Hal David komponált zenés játékot. A darab középpontjában egy ambiciózus biztosítási szakember áll, aki úgy próbál feljebb jutni a vállalati ranglétrán, hogy komfortos garzonját néha kölcsönadja főnökeinek, amely természetesen mulatságos eseményekhez vezet.

Tompos Kátya és Fehér Tibor a Legénylakás című előadásban (fotó: Horváth Judit, Centrál Színház)

M – Meseautó: Gaál Béla 1934-es filmjében láthattuk először, ahogy Szűcs János bankigazgató (Törzs Jenő) szemet vet egy fiatal gépírólányra, Verára (Perczel Zita), majd 2000-ben ezt dolgozta fel Kabay Barna és Petényi Katalin vígjátéka Stohl András és Ónodi Eszter főszereplésével. A lassan egy évszázad során több színház is a saját stílusára hangolta ezt a kortalan klasszikust, így a mai napig híres mondatok és sodró lendületű dalok gondoskodnak a család minden tagjának szórakoztatásáról.

N – Nők az idegösszeomlás szélén: A spanyol rendezőzseni, Pedro Almodóvar 80-as évek végén berobbant filmje, a többszörösen díjnyertes Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén különösen képtelen helyzetekkel, furcsa, de szerethető figurákkal és keserédes humorral dicsőíti a női nemet, méghozzá egy Pepa nevű színésznő és lakásának reflektorfénybe való állításával.

O – Óz, a csodák csodája: L. Frank Baum meseregényének filmváltozata 1939-től kezdte el megnyerni a világ gyermekeinek szívét, hiszen ki ne imádta volna, ahogy Dorothyt (Judy Garland) a fabulákba illő Óz birodalmába repíti egy forgószél, majd kalandjai során többek között találkozik a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal, akiknek ész, szív és bátorság kell? Óz azóta többfajta módon is visszatért, hogy feltöltse energiával a képzeletünket, így a 2013-as, James Franco nevével fémjelzett filmváltozat mellett a világ deszkáin is magával ragad minket a színtiszta fantázia.

P – Poligamy: Van az úgy, hogy egy kapcsolatban az egyik fél céltudatosan tekint a jövő felé, a másik viszont azt sem tudja, hogy mit akar. Általában ekkor szokott történni egy váratlan dolog, amely alaposan felbolygatja a románcot. Orosz Dénes 2009-es datálású romantikus vígjátéka pontosan erre a komplikált szituációra épül, amelynél evidens volt, hogy színpadra termett, ezáltal Csányi Sándor és Tompos Kátya virtuális bonyodalmai után élőben is figyelemmel követhetjük a pár-bajt.

Szemenyei János és a Rocksuli gyerekcsapata (fotó: Madách Színház)

R – Rocksuli: Dewey Finn (a 2013-as filmben Jack Black) egy amatőr rockzenész, akinek megnehezíti az életét, hogy egyszerre rúgják ki a munkájából és a bandájából is, ráadásul hónapok óta tartozik a lakbérrel, ami miatt az otthona is veszélybe kerül. Dewey egy váratlan folytán elvállal egy helyettesítő tanári állást, unatkozás helyett azonban zenészeket farag a diákokból. Richard Linklater szívvel teli rendezését a musicalpápa, Andrew Lloyd Webber álmodta színpadra és a Broadway, valamint a West End után a magyar közönséget is sikerült meghódítania vele.

S – Száll a kakukk fészkére: Miloš Forman cseh származású rendező egyik legismertebb műve az 1975-ben debütált dráma (Ken Kesey regénye alapján), melynek főszerepében Jack Nicholson brillírozott: egy Patrick nevű kisstílű bűnözőt alakított, aki a börtön elkerülésének érdekében elmezavarodottnak adta ki magát, ami miatt elmegyógyintézetbe került egy csapatnyi „dilis” közé. Azonban ahogy telnek a napok, a férfi rájön, hogy a bent lévők semmivel sem őrültebbek nála.

T – Teljesen idegenek: A világhírűvé vált olasz film színpadi adaptációját több teátrum is magáévá tette már, mivel koncepciója többszereplős, fordulatos és érzelmi hullámvasútra invitál: a karakterek egy közös vacsorára érkeznek egyikőjük lakására, ahol a társaság egyik tagja kitalálja, hogy osszanak meg egymással minden telefonra beérkező hívást és üzenetet. Aztán a viccelődés lassan átcsap szabadkozásokba és döbbenetbe, ahogy egyre több hazugságra derül fény.

U – Ünnep: A családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozó dráma a dán Thomas Vinterberg Születésnap című Dogma-filmje alapján született. A helyszín egy fényűző családi kastély, az alkalom pedig a családfő, Helge hatvanadik születésnapja, amelynek megünneplésére hazavárják a három felnőtt gyermeküket is. A vacsoránál aztán a legsikeresebb fiú felolvas egy levelet és megdöbbentő dolgok hangzanak el, ahogy feltárul az addig eltitkolt, szörnyű családi múlt.

Részlet a Valahol Európában című előadásból (fotó: Zsigmond László)

V – Valahol Európában: Radványi Géza második világháború idején játszódó drámájában árván maradt, otthontalanul kóborló és bandába verődött gyerekek járják az országot és úgy próbálnak túlélni, ahogy tudnak. Egyszer csak találnak egy elhagyatottnak hitt várat, ahol magányosan élő egykori karmester, Simon Péter lakik, akitől eleinte idegenkednek, aztán megszeretik őt. Péter ugyanis őszinte velük és megtanítja nekik, hogy a szabadság a legfontosabb érték. Nem csak nekik, nekünk is.

W – West Side Story: Leonard Bernstein és Stephen Sondheim gigasikerű musicaljét a Rómeó és Júlia inspirálta, ám a történet az 1950-es években, New Yorkban játszódik, ahol két rivális, különböző etnikai hátterű banda, a fehér bőrű Jets és a Puero Ricó-i Sharks harcát követhetjük figyelemmel, miközben a felek egy-egy tagja, Tony és Maria egymásba szeretnek. Az 1961-es filmadaptációt 10 Oscar-díjjal jutalmazták, idén pedig egy új verziót láthatunk majd belőle Steven Spielberg elképzelésében.

Kiemelt kép: Kern András és Hegyi Barbara a Játszd újra, Sam! című előadásban (fotó: Vígszínház)