Színházi ABC sorozatunkban ezen a héten olyan harminc évnél nem idősebb sikeres színésznőket mutatunk be, akik tehetségükkel, felejthetetlen alakításaikkal és lendületes kisugárzásukkal már most beírták magukat a színház történelmébe.

A – Ács Eszter: A különleges színésznőnek kalandos útja vezetett a Nemzeti Színház színpadáig. Egy utolsó pillanatban meghozott döntésnek köszönhetően érkezett meg Vidnyánszky Attila osztályába Kaposvárra. Ma már olyan szerepekben találkozhatunk vele, mint a szépséges Desdemona vagy Éva Az ember tragédiájából – amelyekből utóbbi egyik legmeghatározóbb előadása volt életében.

B –Bach Kata: Ártatlan, gyönyörű áldozat, játékos királylány vagy szenvedélyes szerelmes – Bach Kata fiatal kora ellenére már megannyi arcát megmutatta a közönségnek. A bájos színésznőt a Vígszínház előadásainak olyan kiemelt szerepeiben láthattuk, mint Szonya a Bűn és bűnhődésből, Anna a Baal-ból vagy Anna Karenina.

C – Czvikker Lilla: A nagyváradi születésű Lilla még csak tavaly végzett a Színművészeti Egyetemen, de máris a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte az új évadot – mint a társulat legfiatalabb tagja. A színház prózai és zenei része számára egy és elválaszthatatlan, és hallva gyönyörű hangját ez nem is meglepő.

D – Döbrösi Laura: Döbrösi Laurát sokan az Aranyéletből ismerhetik, de a színpadon is otthonosan mozog a népszerű színésznő. Meglepő módon Laura nem a Színművészeti Egyetemre ment – pedig már tízéves kora óta élete része a színjátszás – hanem az ELTE-n hallgatott nemzetközi tanulmányokat.

Döbrösi Laura (fotó: Várady Nikolett)

E – Edvi Henrietta: A színésznő a Kaposvári Egyetem elvégzése után a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz szerződött. Olyan szerepekben varázsolta el a közönséget, mint Célia az Ahogy tetszik című előadásban és Mariane a Tartuffe-ben. Ebben az évadban az Orlai Produkciós Iroda Szemünk fénye című családi drámájában is láthatta a budapesti közönség.

F – Földesi Ágnes Villő: Pályafutása Békéscsabán kezdődött, de még mielőtt ott befejezte volna tanuló éveit, a Pesti Magyar Színiakadémián kezdett tanulni. Szép zengésű hangja sokaknak ismerős lehet a szinkron világából, de sorozatokban is nem egyszer találkozhattunk vele – és persze a Békéscsabai Jókai Színházban, amelynek 2018 óta társulati tagja.

G – Gombó Viola Lotti: A különleges szépségű színésznő még ki sem került a Színművészeti Egyetem falai közül, máris több helyen bizonyította tehetségét. Az Orlai Produkciós Iroda előadásai mellett a Jurányiban és a Katona József Színházban is színpadra lépett, és idén ősszel egy nagyjátékfilmben is láthatjuk majd.

H – Hartai Petra: Az Oltári csajokkal robbant be a köztudatba Hartai Petra, de a színház világában is komoly hírnévre tett szert. Egyik legutóbbi bemutatója a Mady Baby volt a Jurányiban, amelyben olyan felejthetetlen alakítást nyújtott, hogy az előadást minden fájdalmával együtt még napokig magában hordozta az ember.

Hartai Petra a Mady Baby című előadásban (fotó: Juhász Éva)

I – Illés Alexa: A kecskeméti színésznő tanulmányai után visszatért szülővárosába, hogy a kecskeméti Katona József Színház társulatát erősítse, de ma már a Pécsi Nemzeti Színház színpadán találkozhatunk vele.

J – Józsa Bettina: Józsa Bettina tavaly végzett a Színművészeti Egyetem zenés színész szakán. Arca a képernyőről sokaknak ismerős lehet, de fellépett már a Radnóti Színház, a Vígszínház és a Katona József Színház színpadán is.

K – Kókai Tünde: A tüzes színésznővel az Örkény Színházban találkozhatunk, aki az egyetem elvégzése után rögtön a Madách téri teátrumba szerződött. Felejthetetlen volt Ophéliaként, egyik legutóbbi szerepe pedig Júlia volt a Kertész utcai Shaxpeare-mosóban.

L – László Lili: László Lili táncművész szülei révén az Operaházban nőtt föl, és ugyan sokféle táncot kipróbált, szíve mégis a színjátszás felé húzta. A színésznővel az Orlai Produkciós Iroda előadásaiban találkozhattunk, azonban most kis időre nélkülöznünk kell a színpadról, mert élete legizgalmasabb szerepe érkezett el számára: a napokban édesanya lett.

László Lili (fotó: Szeidl Marian)

M –Mészáros Blanka: A Junior Prima-díjas színésznő a diploma megszerzése után a Katona József Színházhoz szerződött. Nem csak a szebbnél szebb szerepek követték egymást az életében, hanem a szakmai elismerések is: a Junior Prima-díj mellett a Soós Imre, a Máthé Erzsi és a 19.POSZT legjobb 30 év alatti színésze díjat is kiérdemelte. Egyik legkiemelkedőbb szerepe a budapesti teátrumban Jeanne d’Arc.

N – Nagy Katica: A szemtelenül fiatal színésznőnek a Rossz versek hozta meg az országos ismertséget, de több filmben is találkozhattunk már vele. Pályafutását már korán elkezdte, kilenc éves kora óta dolgozik szinkronszínészként, így nem meglepő, hogy útja a Színművészeti Egyetemre vezetett, ahol tavaly diplomázott.

O – Osváth Judit: Debrecenben született, és érettségi után azonnal felvették a Színműre. Egy évig volt társulati tag a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál, majd szabadúszó lett, és olyan tévés sorozatokban találkozhattunk vele, mint a 200 első randi és a Csak színház és más semmi.

P – Piti Emőke: A Kaposváron végzett színésznő neve teljesen összefonódott a K2 Színházéval, nem csoda, hiszen már annak alapításától tagja a társulatnak. A színművészt a képernyőről is jól ismerhetjük, Gárdos Péter Hajnali láz című filmjében és a népszerű sorozatban, az Egynyári kalandban is játszott.

Piti Emőke a Holdkő című előadásban (fotó: Toldy Miklós)

R – Rujder Vivien: A Katona József Színház színésznője nem csak a kőszínházban, hanem a Sztalker Csoport előadásaiban is remekel, izgalmas kisugárzása vonzza a tekinteteket. Nem egy sorozatban is felbukkant már, legutóbb az Apatigrisben és a Mellékhatásban láthattuk.

S – Sztarenki Dóra: Táncosként végzett, de az HBO-s Terápia című sorozat egy időre a színészet felé terelte. Jelenleg a Centrál Színház tagja, ahol olyan előadásokban játszik, mint a Függöny fel!, a New York-i komédia vagy legutóbbi bemutatójuk, A nevem Mary Page Marlow.

T – Tenki Dalma: A gyönyörű Tenki-nővérek neve kevés színházba-járó számára lehet ismeretlen. Tenki Dalma három évig volt a Miskolci Nemzeti Színhát tagja, ahol egymást érték a főszerepek. Jelenleg szabadúszó, a Spirit Színházban, a Karinthy Színházban és független produkciókban is játszik. Ugyan a T betűhöz írtuk a fiatal művésznőt, de a G-hez is nyugodt szívvel tehetnénk, hiszen nemrég megházasodott, és Georgita-Tenki Dalmaként éli már mindennapjait.

Tenki Dalma (fotó: Valami Hektor)

U – Ungvári Zsófia: A szinkronszínésznő hangja megannyi sorozatból és filmből ismerős lehet: a Narniából, Egy gésa emlékirataiból, sőt, még a Cápából is.

V – Varga Lili: A budapesti színésznő jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatát erősíti. A különleges színésznőt olyan előadásokban láthattuk már, mint a Mikve, Az ember tragédiája és A vágy nevű villamos.

W – Waskovics Andrea: Waskovics Andrea sorra játssza el a Vígszínház főszerepeit, színpadra lépett már a gyönyörű Daisy-ként A nagy Gatsby-ben, Pegeen-ként A Nyugat császárában és Marikaként a Liliomban. Éppúgy életre tudja kelteni a tűzről pattant teremtéseket, mint a higgadt szoborszerű szépségeket. Színésznőként a Sztalker Csoport előadásaiban is találkozhatunk vele.

Waskovics Andrea (fotó: Reviczky Zsolt)

Z – Zsigmond Emőke: A Marosvásárhelyen született színésznő egy év szabadúszás után az Örkény Színház társulatához csatlakozott, ahol Az üvegbúrában, a Secondhandben és az idén utoljára játszott Patikában is szerepel, 2020-ban pedig Soós Imre díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: Ács Eszter (fotó: Szeidl Marian)