Szeptember 1-jén mutatják be a Jurányi Házban Schwechtje Mihály legújabb drámáját, a Hajtűkanyar autósiskolát. A produkció egyik érdekessége, hogy eredetileg filmnek indult, egy váratlan fordulattal lett belőle színdarab.

Schwechtje Mihály a Nipkow program ösztöndíja segítségével három hónapon át fejlesztette a Hajtűkanyar autósiskola filmtervét Berlinben 2018-ban, egy évvel később a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Fesztivál keretében megrendezett Transilvania Pitch Stopon az Eurimages koprodukciós fejlesztési díját nyerte el. Habár a történet végül a deszkákon debütál színházi produkcióként, az író-rendező nem tett le a film elkészítéséről, amelyet nemzetközi koprodukció formájában képzel el.

A történet főszereplője Mravik Róbert vizsgabiztos, aki kollégájával, a gépjárműoktató Boda Lehellel együtt egy harcos, korrupcióellenes vizsgázóval, Polgár Júliával keveredik összetűzésbe, mikor kenőpénzt próbálnak kérni a vizsgáért cserébe. A történet ebből az alaphelyzetből indul el, sok fordulattal és mindannyiunk életéből ismert helyzetekkel szórakoztatja a nézőket. A főbb szerepekben Szabó Domokos, Mari Dorottya, Pálya Pompónia, Hajdu Szabolcs és Egger Géza látható majd, a Hajtűkanyar autósiskola egy mindenki által ismert hétköznapi példából kiindulva általános érvényű gondolatokat fogalmaz meg a korrupció pusztító hatásáról, társadalmi beágyazottságáról.

Ősszel három alkalommal állítják színpadra a darabot, először szeptember 1-jén, majd szeptember 2-án, valamint október 17-én. Mindeközben a film megvalósításáról sem mondtak le, folyamatosan tárgyalnak külföldi partnerekkel, jövőre pedig szeretnék majd beadni a tervet a Filmintézethez is.

Kiemelt kép: Schwechtje Mihály (fotó: Pozsonyi Janka)