Sokan egyetértünk abban, hogy az egyik legszebb karácsonyi ajándék a színházjegy – a Deszkavízió szerkesztősége számára mindenképpen. Az idei év ebben is rendhagyó, hiszen a koronavírus-járvány miatt nem tudhatjuk, hogy mikor lesz módunk újra személyesen megtapasztalni a színház varázsát. Ám ez sem tántorít el minket attól, hogy Thália szellemét valamilyen formában mégis a karácsonyfa alá csempésszük. Íme néhány színházas ajándékötlet tőlünk!

Andi – Örkény relikviák

2018 novemberében nyitott meg az Örkény Pont, az Örkény Színház saját boltja, ahol különleges, elsősorban a teátrum előadásaihoz kapcsolódó szuveníreket szerezhetnek be a nézők – akár most is! A koronavírus-járvány miatti rendelkezések következtében a vásárlás is az online térbe kényszerült, és a kis üzlet csapata holnap estig még fogad megrendeléseket az orkenypont@orkenyszinhaz.hu e-mail címen keresztül. A termékek skálája meglehetősen széles: választhatunk olyan maszkot, amely az Örkény idei szlogenjét hirdeti, A hattyú című előadás designjának megfelelően készült pénztárcát, vagy táskát, sőt néhány különleges ékszer is rendelhető. A további termékek közül az Örkény Pont online katalógusából tudtok szemezgetni!

Zsófi – Barangolás a színházi könyvek világában

A koronavírus okozta veszélyhelyzet új feladatok elé állítja a színházakat is: a személyes élményszerzés helyett az online térben történő alkotás arra ösztönözi őket, hogy ezen a felületen kedveskedjenek számos programmal, kezdeményezéssel, produkcióval a közönségnek. E virtuális színházi beavatás során újfajta élménnyel gazdagodnak a teátrumok és a nézők is, és habár mi, színházba járók jobban szeretjük a zsöllyén átadni magunkat a színészek játéka általi flow-élménynek, jelen helyzetben mégis szívesen ülünk a számítógépünk elé, hogy az internetes közösségi térben csemegézzünk a játszóhelyek széleskörű kínálatából. A stream előadások mellé remek ráhangoló a Selinunte, a színházi könyvek kiadójának megannyi kötete, különleges karácsonyi ajándékként szolgálva szeretteinknek. A Selinunte webshopjában válogathatunk kortárs drámaírók műveiből, színháztörténeti kiadványokból, kortárs magyar színdarabokból, csakúgy, mint a bábszínház, vagy a színház és nevelés témaköréből, de olvashatunk kedvenc színészeinkről is. Ha pedig nem tudjuk, milyen műfajú könyvnek örülne, akit megajándékoznánk, abban az estben ideális megoldás a Selinunte ajándékkártya, mely a kiadó weblapján keresztül is beszerezhető.

Gabi – Holnapra is marad

Az elmúlt években mindig színházjegyeket ajándékoztam karácsonyra, és ez volt az egyetlen, amivel soha nem lőttem mellé. Mivel a stream előadásokért nem mindenki rajong és szeretem, ha kézzel fogható, amit ajándékozok, idén a B terv, azaz a könyv lépett életbe. Pokorny Liával nemcsak színészként, emberileg is nagyon szimpatizálok, így üdítő volt számomra, amikor megláttam, hogy szakácskönyvet írt. Ráadásul nem csak szimplán receptekből áll a könyv, hanem praktikus, egész évben hasznosítható tippeket, ötleteket is ad. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a fenntarthatóság, a pazarlás minimalizálása és a környezettudatosság jegyében készült a kiadvány, amely szerintem minden nőnek kiváló ajándék.

A Bánk bán felvétele a Katona József Színházban (Fotó: e.Színház)

Laura – e.Színház havi előfizetés

Most, hogy már biztosan tudjuk, hogy január 11-ig nem lehet igazi, élő színházi élményben részünk, úgy gondolom, hogy egy olyan színházrajongó számára, mint amilyen én is vagyok, nincs is jobb karácsonyi ajándék, mint egy havi előfizetés az e.Színház streaming szolgáltatására. Az online platform idén szeptemberben kezdte meg működését, azóta pedig olyan nagynevű teátrumok előadásait közvetítették, mint a Radnóti Miklós Színház, a Vígszínház, a Katona József Színház és az Örkény István Színház. Ráadásul az oldalon keresztül nem csak élő streameket lehet megtekinteni, hanem bármikor megnézhető, tévéminőségben rögzített előadásfelvételek között is lehet böngészni, mint például A mizantróp, a nőNYUGAT, a Kvartett, vagy a Mesél a bécsi erdő. A havi előfizetéssel bármely rögzített előadást korlátlanul, bármikor meg lehet tekinteni az előfizetés időtartama alatt, amely határozatlan idejű és bármikor lemondható. További információ az e.Színház weboldalán olvasható.

Molnár Piroska (Fotó: Takács Attila)

Dani – Molnár Piroska könyve

Az életünket átszövő kellemetlenségek ellenére az idei év mégiscsak különleges, legalábbis azok számára mindenképp, akik annyira tisztelik és szeretik a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, Molnár Piroskát, mint én. Az Érdemes- és Kiváló művészünk ugyanis idén töltötte be 75. életévét, több kiváló darabban is láthatták a színházkedvelők (mint az Egy német sorsban a Hatszín Teátrumban, vagy éppen a Romance.comban a Városmajori Szabadtéri Színpadon), emellett pedig megjelent a Kvittek vagyunk című kötete is. A könyv megszületése különleges, hiszen a művésznő mintegy fél éven át beszélgetett Bíró Krisztával többek között a gyerekkoráról, színészi pályájáról, emlékezetes szerepeiről, kollégáiról és a magánéletéről is. Az „Életnagytakarításnak” nevezett vallomás tökéletes ajándék lehet Molnár Piroska rajongóinak, és azoknak is, akik mélyebben szeretnének elmerülni egy zseniális színésznő szakmájában.

Andrew Lincoln (Fotó: The Old Vic Theatre Facebook oldala)

Roberta – stream jegy a West Endre

Idén nehezebb ajándékkal meglepni kedves színházbarát ismerőseinket, mint valaha, hiszen a magától értetődő színházjegy most nem opció. Azonban jó hír, hogy egyre több streamelt előadásra lehet online belépőt váltani. Ez nem csak azért előnyös, mert nem kell teljesen lemondani a színházélményről a vírushelyzet miatt, hanem azért is, mert így a világ bármely pontjából elérhetünk olyan produkciókat, melyekre nem lenne lehetőségünk ellátogatni. A londoni The Old Vic Theatre egy különleges ünnepi meglepetéssel készül a színházbarátok számára világszerte, hiszen Charles Dickens klasszikusát, a Karácsonyi éneket állítja színpadra, főszerepben Andrew Lincolnnal, akit ismerhetünk a szintén karácsonyi Igazából szerelemből vagy a The Walking Dead című sorozat főszereplőjeként. A színház honlapján egészen december 24-ig elérhetőek a jegyek. Egy kis kitekintés a West End világába nagyszerű karácsonyi ajándék lehet, sőt akár az ünnepi hangolódást is feldobhatja!

Fotó: Az ember tragédiája pulóver (Fotó: Vatek.hu)

Gabriella – Az ember tragédiája póló és pulóver

Mint minden rendes színházrajongó, biztos te is már jó előre jelezted kedves rokonaidnak, hogy karácsonyra streamelhető előadásokra kérsz jegyet. Ha művész lelked ennél többre vágyik, akkor a színházi élmények mellé tökéletes választás lehet számodra Az ember tragédiája póló és pulóver. A Vates magyar márka idén karácsonyra egyedi, Az ember tragédiája inspirálta kollekciót tervezett, mely a nőknek és a férfiaknak egyaránt remek ajándékötlet. Az olyan ikonikus mondatok, mint a „a gép forog, az alkotó pihen” vagy a „nem adhatok mást, csak mi lényegem” mellett, a felsőkön különleges grafikai minta is található, ami Lucifert, Ádámot és Évát ábrázolja. A Vates oldalán tudod megrendelni ezt az irodalmilag és művészetileg is értékes meglepetést.

Tóth Andrej plakátjai

Jani – Radnóti plakátok

Én világéletemben gyűjtögető voltam: már gimnáziumban is minden színházlátogatás után minimum egy műsorfüzettel tértem haza, amelyeket a mai napig  otthon őrzők egy fiókban. Később plakátok, bögrék, sapkák, pólók és kitűzők is kerültek a gyűjteménybe – de esetemben szó sincs fanatizmusról (vagy legalábbis, én nem akként élem meg), sokkal inkább arról, hogy szeretem ezzel is támogatni kedvenc teátrumaimat. Így a mostani ajánlóban a választásom a Radnóti Színház plakátjaira esett: a Tóth Andrej által tervezett műveket (A játékos, Ádám almái, Kakukkfészek, SzínArany, Ádám almái, Szövegséták Esterházyval, Viva Bartók, 10, A gondnok, A vágy, Gloria, Csapodárok, Csillagképek, Egy piaci nap, Gina, III. Richárd, Moliere – the passion) többféle méretben is beszerezhetjük. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint Tóth Andrejnek írni egy üzenetet. Ráadásul a vásárlással nemcsak a művészt, hanem a Radnóti Színházért Alapítványt is támogathatjuk, hiszen Tóth a bevétel felét felajánlotta a szervezet részére.

Kiemelt kép: Az Örkény Színház maszkja (Fotó: Az Örkény Pont Facebook oldala)