Sokan egyetértünk abban, hogy az egyik legszebb karácsonyi ajándék a színházjegy – a Deszkavízió szerkesztősége számára mindenképpen. Ám Thália szellemét nem csak ebben a formában lehet a karácsonyfa alá csempészni, ezért arra gondoltunk, hogy mutatunk néhány színházas ajándékötletet nektek! 

Jani – Selinunte könyvek 

Nálunk a családban nem múlhat el a karácsony könyvek nélkül: már egészen kiskorom óta minden évben kérek (vagy magamat lepem meg) és adok is legalább egyet, így számomra egyértelmű volt, hogy ajánlani is ezeket fogom. A színházhoz kapcsolódóan (is) igen nagy a választék, ezek megjelenéséről általában mi is hírt adunk a Deszkavízión. Habár már korábban is írtunk egy-egy kötet kapcsán, de mégis szeretném még egyszer mindenki figyelmébe ajánlani a Selinunte Kiadó két tematikus drámasorozatát. Az egyik (Olvasópróba) egy antológia, amelynek eddig hét része jelent meg, és többek között olyan szerzők műveit olvashatjuk, mint Tasnádi István, Székely Csaba, Pass Andrea, Kerékgyártó István, Gábor Sára, Hajdu Szabolcs, Háy János, Tóth Krisztina, Dragomán György, a Mohácsi-testvérek vagy Kárpáti Péter. A másik sorozatban (Kortárs drámaírók) pedig kimondottan egy kortárs magyar szerzőt és annak műveit helyezik a középpontba. Ennek eddig hat kötete jelent meg: Székely Csaba, Tasnádi István, Kárpáti Péter, Pass Andrea és Darvasi László után nemrég Szücs Zoltán írásait adták ki. Ezeket olvasva nem csak átfogó képet kapunk a kortárs magyar drámairodalomról, hanem könnyedén felidézhetjük legkedvesebb előadásainkat, hiszen olyan közönségkedvenceket jelentek meg így, mint a 10, a Kartonpapa, az Ernelláék Farkaséknál vagy a Napraforgó.

Roberta – a Radnóti Színház kitűzői 

Ha egy kis figyelmes apróságot keresel egy színház rajongó számára, a Radnóti Színházban megtalálhatod a tökéletes karácsonyi ajándékot. Ugyanis a teátrum minden produkciójának témájában készített egy-egy kitűzőt, amely egyrészt azért jelenthet sokat, mert egy kézzel fogható emléket vihetünk magunkkal egy a pillanatban létező előadásból, másrészt a vásárlással a színházat is támogatjuk. Mindegyik radnótis darabhoz három féle kitűző közül lehet válogatni, amelyeken egy-egy idézet, utalás vagy egyéb ötletes design látható. Mindenki kedvére választhatja ki a neki legjobban tetsző kitűzőt, amely a kedvenc előadására emlékezteti. Ezáltal pedig ez az ajándék több lesz, mint egy egyszerű tárgy: személyes emlékké válik. Ráadásul a kitűzők ékszerként díszeleghetnek a kabátokon vagy táskákon, miközben a színház iránti elkötelezettséget is hirdetik. Ezeket a kedves csecsebecséket a Radnóti Színházban az előadások ideje alatt, a ruhatár pultjánál lehet megvásárolni.

Gabi – Eszpresszó

Hosszú évek óta vagyok tudatos vásárló, sem adni, sem kapni nem szeretek felesleges dolgokat. És arra is szoktam figyelni, hogy amit ajándékozok, az ne csak és kizárólag a karácsony időszakára szóljon. Egy jó CD-vel nehéz mellényúlni, akár otthon, akár az év bármelyik napján dugóban, autóban ülve jól jöhet. Szulák Andrea többször „segített” már nekem a karácsony időszakában, volt, hogy a szakácskönyvét, vagy valamelyik előadására szóló színházjegyet ajándékoztam. A napokban került boltokba a legújabb Eszpresszó című CD-je, amelyen kiváló dalok szólnak a Balázs Elemér Quartet kíséretével. Tökéletes ajándék, nemcsak a kávé szerelmeseinek.

Brigi – Hernádi Judit és Tarján Zsófi könyve

A barátaim egy ideje már megszokhatták, hogy a szabadidőm jelentős részét valamelyik teátrum nézőterén töltöm, így az idei évben sokaktól ehhez kapcsolódóan kaptam különböző relikviákat, köztük Hernádi Judit és Tarján Zsófi könyvét is, amit nagyjából két nap alatt végig is olvastam. Ami nekem külön tetszett ebben a könyvben, hogy őszintén enged betekintést az anya-lánya kapcsolatok egyébként sem konfliktusmentes világába. De itt még  extra nehezítő tényező az is, hogy az anya híres színésznő, akit a fél ország ismer, ugyanakkor rendkívül megosztó személyiség is. Mellette pedig van egy lány, aki nem vágyik erre a rivaldafényre, aki sokkal zárkózottabb és talán kevésbé szókimondó is és akiből aztán mégis egy ismert magyar zenekar frontembere lesz. Én személy szerint nagyon örültem ennek a könyvnek, mert így bepillanthattam abba a világba is, amit mi nézőként sose láthatunk, és bár biztosan sokan fantáziáltunk már arról, hogy milyen lehet egy ismert ember gyerekeként felnőni, ennyire őszinte válaszokat még soha senkitől nem kaphattunk kérdéseinkre, mint ahogy Tarján Zsófi a Ne maradjon kettőnk között című könyvben fogalmaz erről. Színházszerető emberként én csak azt tudom mondani, ez egy remek ajándék lehet a fa alá.

Sára – Kulisszák mögött, Katona József Színház

A Hosszúlépés. Járunk? Keretein belül számos élményt ajándékozhatunk szeretteinknek, rengeteg izgalmas történeti, irodalmi, és gasztró séta közül választhatunk. Persze, ha egy igazi színházszerető személyt szeretnénk meglepni, akkor is gyorsan találunk megfelelő ajándékot a fa alá. A Kulisszák mögött névre keresztelt exkluzív épületbejáráson az érdeklődők megismerkedhetnek a Katona József Színház múltjával és jelenével. A séta résztvevői másfél órán keresztül barangolhatnak a kultikus teátrum szűk folyosóin, használhatják a művészbejárót, felfedezhetik a díszleteket, sőt még a színpadra is kiállhatnak. A barangolás közben kiderül, hogyan született meg az önálló Katona József Színház a nyolcvanas években, milyen kultúrpolitikai csaták álltak az alapítás hátterében és milyen utat tett meg az elmúlt több mint 35 évben. Szó esik arról is, hogyan zajlik egy színházi évad az ott dolgozók számárá, és a séta végére talán az is kiderül, mi lehet a titka a törtetlen népszerűségnek örvendő Katona József Színháznak.

(Fotó: Bődey János)

Kiemelt kép: Hernádi Judit és Tarján Zsófia (Fotó: Játékszín)