Idén nyolcadik alkalommal is lesz Színházak Éjszakája, szeptember 21-én 34 budapesti teátrum várja majd az érdeklődőket, akik több mint 200 program közül választhatják ki a számukra legvonzóbbakat. Ajánló-sorozatunkban összeszedtük szerkesztőink kedvenceit.

13.30-14.15 A manipuláció természetrajza – Rózsavölgyi Szalon

Szeptember 12-én mutatta be a Rózsavölgyi Szalon Székely Csaba Semmit se bánok című drámáját, amelynek főszereplője az egykori román titkosrendőrség ma már nyugdíjas tagja. A mű felveti azt a kérdést is: a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. A Színházak Éjszakáján ennek kapcsán arról is beszélgetnek a résztvevők: ha valaki egyszer képes volt beengedni a sötétséget az életébe, az benne marad-e örökre? Az előadáson jelen lesz Gábor György filozófus, Székely Csaba író és Sztarenki Pál, az előadás rendezője.

13.45–14.15; 14.45–15.15; 15.45–16.15; 16.45–17.15 Színpadtechnikai Show – Budapest Bábszínház

Aki látott már bábelőadást, bizonyára érdekli, mi is történik a színfalak, pontosabban a paravánok mögött. A Budapest Bábszínház programjában megtudhatjuk, hogyan áll össze egy produkció, hogy mi lesz a végeredménye a bábok, a paravánok, fények, hangok és zsinórok működésének vagy éppen „nem működésének”.

Pillanatkép a Lököttek olvasópróbájáról (fotó: Gabaworks)

14.00-15.00 Nyílt próba a Karinthyban – Karinthy Színház

Júniusban Ádám volt a Karinthy Színház új bemutatójának, a Lökötteknek az olvasópróbáján, írt is róla („eszméletlenül pörgősnek ígérkezik”), és ha hihetünk a további beszámolóknak, valóban kellemes kikapcsolódásként fog szolgálni a darab. A színház ennek az előadásnak a nyílt próbájára invitálja most a nézőket, amelyen jelen lesz a rendező, Kelemen József, valamint a színészek: Papp János, Pápai Erika, Marton Róbert, Balázs Andrea, Tenki Dalma, Baronits Gábor és Vertig Tímea.

18.00-19.00 Saját forrásból – Budapesti Operettszínház

Földes Tamás, Németh Attila és Szabó P. Szilveszter évtizedek óta kápráztatja el hangjával és színészi játékával a közönséget. Talán kevesen tudják róluk, de mindhármuknak jelent meg korábban verseskötete. Most saját írásaikból szemezgettek, némelyik művet meg is zenésítették, ezeket hallhatjuk tőlük. Zongorán Mihalics János kíséri a művészeket.

18.00-19.15 Libikóka – Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje – Jurányi-ház

Az ismert író és a népszerű zeneszerző évek óta „turnézik” zenés irodalmi estjükkel. A Libikókán anyáink, apáink történetei kerülnek elő, úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás: dalban, mesében, adomában mondva el. Zene, irodalom és színház éteri találkozása ez az este.

Kiemelt kép: Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián (Fotó: jegy.hu)