Idén nyolcadik alkalommal is lesz Színházak Éjszakája, szeptember 21-én 34 budapesti teátrum várja majd az érdeklődőket, akik több mint 200 program közül választhatják ki a számukra legvonzóbbakat. Ajánló-sorozatunkban összeszedtük szerkesztőink kedvenceit.

11:00 Víziváros színházi építészete – KÉK – Kortárs Építészeti Központ

A Mechwart ligeti szökőkúttól induló 90 perces séta során Buda különleges atmoszférájú utcáin haladva ismerhetjük meg a Vizivárosba koncentrálódó színházélet izgalmas tereit: egy bauhaus korú volt filmszínházat (Átrium), egy hajdani középiskolát, egykoron volt rokokó fogadót (Jurányi), vagy éppen egy nyolcvanéves dunai hajó (TRIP).

15:00 Színészbeszéd – Színház- és Filmművészeti Egyetem

Idén áprilisban mutatta be Rába Roland és Pelsőczy Réka negyedéves színművész osztálya Máté Gábor rendezésében a Színészbeszéd című vizsgaelőadását, amely szövegkönyvéhez ismert és ismeretlen szerzők színműs visszaemlékezéseit vették alapul. A darab tulajdonképpen azokra a hasonlóságokra és különbségekre világít rá, amik a főiskola, majd egyetem elmúlt 60 évét jellemezték. Az előadást játssza: Fröhlich Kristóf, Gombó Viola Lotti, Kenéz Ágoston, Lengyel Benjámin, Major Erik, Rohonyi Barnabás, Samudovszky Adrian, Staub Viktória, Tóth Zsófia, Várady Gergely és Veszelovszki Janka.

18:00 Női dolgok – Náray Erika koncertje – Játékszín, Bock Színpad

Náray Erika a tavalyi évadban óriási sikerrel bemutatott Menopauza című előadás egyik főszereplője, aki a Színházak Éjszakáján most egy másik arcát is megmutatja a nézőknek: a különleges hangú jazzdíva a Bock színpadon ad személyes hangvételű koncertet. Dalai a nőkről szólnak, de nem csak a hölgyeknek, az urak is jól fognak szórakozni közben.

Náray Erika (Fotó: Várady Nikolett)

19:15 Évados menüsor – Radnóti Színház

A Radnóti Színház idén is különleges programmal készül a Színházak Éjszakájára, amelyek közül az egyik legérdekesebb a 2019/20-as évad új bemutatóiból tartott másfél órás ízelítő lesz. A közönséget ezúttal Hegymegi Máté (Feridun Zaimoğlu – Günter Senkel – Luk Perceval: Moliére – The Passion), Valló Péter (Bernard Shaw: A szerelmesek házai), Szilágyi Bálint (Nick Payne: Csillagképek) és a társulat színművészei várják a nagyszínpadon tartandó műsorral.

21:00 „Közértbe megy le tejért…” – Katona József Színház

A Katona József Színház társulata az előző évad végén egy Cseh Tamás dalokból álló esttel köszönte meg a teátrum mecénásainak az egész éves támogatást. A koncert akkora sikert aratott, hogy most ez adja majd a nagyszínpadi műsor gerincét: az immáron 10 éve elhunyt különleges alkotóra szeptember 21-én a nézőkkel együtt emlékeznek meg a Katona színművészei.

Kiemelt kép: Jelenet a Színészbeszédből (Fotó: Az Ódry Színpad Facebook oldala)