E mottó jegyében indult el idén tavasszal a Déryné Program a magyar színházi élet résztvevőinek széles körű megszólítása érdekében.A program lényege, hogy olyan vidéki kistelepülésekre is eljussanak minőségi előadások, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A Déryné Program ehhez nyújt anyagi forrást a befogadóhelyek és az utazó társulatok számára” – mondta Kulcsár Edit dramaturg, a Déryné Program szakmai bizottságának tagja.

Az Országjárás alprogramba a kőszínházak, a független társulatok és a befogadó intézmények jelentkezését várják. A beérkezett produkciókat kilenctagú szakmai bizottság bírálja el. „Műfaji megkötés nincs, szakmailag azonban olyan magas színvonalú előadásokat várunk, melyek a vidéki közönség szórakoztatására, épülésére, érdeklődésére tartanak számot. Az előadásokat öt pontból álló szempontrendszer alapján értékeljük: a megvalósíthatóság, vagyis hogy minél több helyszínre juthasson el az adott darab, a tartalom, a minőség, a költségek mind-mind szerepet kapnak. A prózai előadások mellett érkeztek már operák, verses műsorok, alternatív produkciók és bábszínházi előadások is. A mesejátékokat megszűrjük, hiszen a gyermekeknek szánt ilyen jellegű előadások támogatására ott van a Lázár Ervin program, így tehát mesejátékot, bábelőadást családi programként tudunk támogatni, vagy akkor, ha egy társulat egy alkalommal két előadást is el tud játszani: délelőtt gyerekeknek, este felnőtteknek. Törekszünk arra, hogy műfajilag minél változatosabb, gazdagabb kínálatot biztosítsunk” – hangsúlyozta Kulcsár Edit.

Jelenet a Holt költők társasága című előadásból (Fotó: NMH)

Az indulás óta több mint 400 produkcióval jelentkeztek, melyből 57 előadás került be a repertoárlistába. A járványhelyzet következtében eddig 70 előadás valósult meg és mintegy 400 produkció áll szervezés alatt. „A válogatás során rengeteg olyan előadást tudtam megnézni, amelyre eddig nem jutottam el, és ily módon találkozhattam olyan csoporttal, társulattal is, akinek a munkája eddig kívül esett a látókörömön. Érdekes tapasztalat több száz előadást megnézni, átfogó képet kaptam arról, hogy hol tart ma a magyar színházi szakma. Néha ott találunk kincseket, ahova eddig kevésbé figyeltünk” – állapítja meg Kulcsár Edit. „Az első időszakban leginkább azok a társulatok jelentkeztek, akik eddig is utaztatható előadásokat alkottak. Néhány vidéki kisebb színház mellett főként magántársulatok, alapítványi fenntartású társulatok küldték el produkcióikat. A nagy vidéki színházak a jelentős bérlettevékenységük, és a rájuk háruló sok feladat miatt nehezebben tudnak tájolni, utazni, de remélem idővel a legtöbb vidéki színház is meg tud jelenni a Déryné Programban, hiszen nem kötelező az ország másik felében tájolniuk, a program ugyanis azt támogatja, hogy a saját régiójukban utazzanak többet. Nagyon örültem például annak, hogy az opera műfaja utaztatható változatban bekerülhetett az Országjárás programunk előadáslistájába. Felvettünk a kínálatba opera monodrámát, és olyan fantáziadús, magas színvonalú három személyes egy felvonásos vígoperát, amit akár egy vidéki vendéglőben is el lehet játszani. Jó lenne az is, ha még több alternatív társulat jelentkezne, mert azt látom, hogy önerőből nem jutna el vidékre, de biztos vagyok abban, hogy az ottani közönségnél értő fülekre találna.”

A Déryné Program sajtótájékoztatója (Fotó: Zsigmond László)

Azok az állandó, vagy időszakos befogadóintézmények, melyek magas színvonalú előadásokat szeretnének műsorra tűzni, és azok az alkotók, akik saját előadásaikat ajánlanák az Országjárás alprogramba, online formában jelentkezhetnek a Déryné Program weboldalán.  „A honlapon egyrészt a jelentkezők regisztrálnak, másrészt az érdekelt befogadóhelyszínek, akik már a regisztrációkor látják az előadás-kínálatot a hozzájuk tartozó technikai riderrel együtt. Ez a regisztrációs rendszer összeköti őket. Ahogy megtetszik nekik egy előadás, azt rögtön jelezni tudják, a Déryné Program munkatársai segítségével pedig a produkció egyeztetése és a pénzügyi műveletek megvalósulnak. Tehát maga a befogadóhely válogat a kínálatból, a Déryné program munkatársai mintegy hidat képezve koordinálják az alkotók és a színjátszóhelyek közötti párbeszédet.

„Úgy gondolom, a színház mindenkié, éppen ezért lenne jó, ha a kultúrához való hozzáférést a szükség helyett a valós igény határozná meg. Tudjuk, hogy a kistelepülések csekélyebb anyagi forrásokkal rendelkeznek, amit kultúrára tudnak fordítani, mi viszont hiszünk a kultúra egyetemességében, és az Országjárás programunkkal az a célunk, hogy anyagi támogatással megteremtsük azokat a feltételeket, melyekkel a vidéki kisebb területeken is értékes, sokszínű, közösségépítő előadások valósulhatnak meg. Ebben a járványhelyzetben, amikor a szabályok szinte napról-napra változnak, nagyon nehéz a működtetés, ennek ellenére viszont azt látjuk a befogadóhelyektől és az alkotóktól kapott visszajelzésekből, hogy nagyon nagy az igény ezekre az előadásokra, sok a meghívás, tehát jól működik, amit felépítettünk” – fejezte be Kulcsár Edit.

Kiemelt kép: Kulcsár Edit (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)