A Déryné Program célja, hogy a magas színvonalú színházi kultúrát eljuttassa a kisebb településekre és olyan területekre is, ahol korlátozott az ehhez való hozzáférés. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház közös kezdeményezése négy alprogrammal és a lehető legkedvezményesebb jegyárakkal kívánja biztosítani elsősorban azt, hogy senki se maradjon szellemi táplálék nélkül.

A négy tartópillér, vagyis az Országjárás, a Barangoló, a Vándorszínház és a Társulat alprogramok közül az első felel azért, hogy a programba regisztrált befogadó intézmények választhassanak a programba jelentkezett alkotók – szakmai bizottság elbírálása nyomán kialakult – produkcióit tartalmazó előadáslistáról. Egy-egy vendégjáték megvalósulásának költségét pedig szinte teljes egészében fedezi a Déryné Program. „Ami az Országjárást illeti, ebben az alprogramban színházi produkciók országos utaztatását végzi a Déryné Program. Ide egyrészt azoktól a befogadó intézményektől várjuk a jelentkezést, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás ajánlatokat várunk. Ezen igények összefésülését végezzük, szakmai szempontok alapján” – ismerteti Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Jelenet a sárszentágotai előadásból (Fotó: Déryné Program)

A fő szempontokról, amelyek alapján összeáll az Országjárás „színházi étlapja” Kulcsár Edit dramaturg, a Déryné Program szakmai bizottságának tagja mesélt a vele készített interjúnkban: „Műfaji megkötés nincs, szakmailag azonban olyan magas színvonalú előadásokat várunk, melyek a vidéki közönség szórakoztatására, épülésére, érdeklődésére tartanak számot. Az előadásokat öt pontból álló szempontrendszer alapján értékeljük: a megvalósíthatóság, vagyis, hogy minél több helyszínre juthasson el az adott darab, a tartalom, a minőség, a költségek mind-mind szerepet kapnak, valamint prioritást élveznek a magyar szerzők műveiből készült előadások. (…) Törekszünk arra, hogy műfajilag minél változatosabb, gazdagabb kínálatot biztosítsunk.”

A kezdeményezés sikerét támasztja alá, hogy a Déryné Program indulása óta több mint 400 produkcióval jelentkeztek, amiből 57 előadás került az Országjárás alprogram repertoárjába. A kultúrafogyasztás iránti igényt mutatja, hogy még  a járványhelyzet miatti szűk időszakban is 112 vendégjáték valósult meg, és további 200 áll szervezés alatt a jövő évre. „Ha a kiürülő falvak, kisvárosok történetén változtatni tudunk a Déryné Programmal, akkor tettünk valamit az egyetemesség jegyében” mondta el nekünk a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila, szakmai bizottsági tag, valamint hozzátette: „Bár a vírushelyzet jelenleg hátráltatja a tájolást, a nyári tapasztalatok azt mutatják, hogy az Országjárás és a Vándorszínház alprogram keretében elvitt előadásoknak – köztük a Déryné Társulat két produkciója: a Déryné ifjasszony és a János vitéz – önmagukon túlmutató, pozitív jelentősége van. Mátrederecskén, amikor a János vitézt játszotta a Déryné Társulat, hihetetlen felemelő érzés volt azzal szembesülni, hogy olyan településeknek is tudtunk kulturális értéket biztosítani, hol eddig még nem láthattak színházi előadást.”

Jelenet a mátraderecskei előadásból (Fotó: Déryné Program)

A léleksimogató szavakat Mátraderecske is viszonozta, mely azt bizonyítja, hogy jó az irány, amit a program képvisel: „Nagyon örülünk, hogy településünk részese lehetett ennek az előadásnak. Jó és színvonalas produkciót láthattunk, kicsik és nagyok egyaránt élvezték. Reméljük, hogy a jövőben még lesz alkalmunk találkozni!” Az Országjárás alprogram keretében színházi előadásokat mutattak be olyan távoli falvakban, mint például Alsószölnök vagy Géberjén, vagy olyan kistelepüléseken, mint a 131 fős Lócs. „Nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik számára – jellemzően pénzügyi vagy földrajzi akadályok miatt – nehezebben elérhető a minőségi színházi élmény. Fontosnak gondoljuk, hogy mindenki hozzáférhessen színvonalas előadásokhoz. Ezt kívánjuk elérni a Déryné Programmal” – tette hozzá Kis Domonkos Márk. A lebonyolítás sikerességét, a kitűzött cél elérését számos biztató vélemény támasztja alá, az egyik kistelepülés lakója például így fogalmazott: „Géberjénben 30 évre visszatekintve nem emlékszem ilyen színvonalas műsorra. Véleményem szerint, egy hozzánk hasonló kis településen élő emberek számára, ezt a fajta lehetőséget éves szinten minimum 4 alkalommal kellene megrendezni. Külön kiemelném a kapcsolattartók és a szervezők precizitását, segítőkészségét, valamint a helyszínen dolgozó technikusok munkáját, rugalmasságát.”

A Déryné Programnak köszönhetően már számos produkció utazott „házhoz” az országon belül. Az előadáslistában olyan művek szerepelnek, mint Arany János Toldija, a János vitéz és A helység kalapácsa Petőfi Sándortól, a Tóték Örkény Istvántól, a Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmántól, vagy Herczeg Ferenc, a program névadójának színműve, a Déryné ifjasszony. Vidnyánszky Attila hangsúlyozta: „Ha elmegyünk egy településre, olyan anyagot kell vinni, amely megtölti az emberek lelkét, szívét, erősíti a hitüket, erősíti a közösségi hovatartozást. Érezzék azt, hogy ez egy ünnep.” A kapu nyitva áll: a hivatalos honlapon továbbra is jelentkezhetnek azok a befogadó intézmények, melyek minőségi előadásokat szeretnének műsorra tűzni, és azok az alkotók is, akik saját előadásaikat ajánlanák az Országjárás alprogramba.

Kiemelt kép: Jelenet a Déryné ifjasszony című előadásból (Fotó: Majnik Zsolt)