Ötvenöt évvel ezelőtt, 1964 januárjában láthatta először a közönség az első saját gyártású, hazai televíziós filmsorozatot. A Tenkes kapitánya nem csak a magyar sorozatgyártás alapkövét fektette le, hanem egy országgal ismertette meg a főszereplőt alakító Zenthe Ferencet, a Szomszédok egyik máig emlegetett szereplőjét. A 2006-ban elhunyt Nemzet Művészét azonban nem csak ebből a két produkcióból, hanem számtalan színpadi előadásból is ismerhette a nagyérdemű, akik közül jó néhányan talán pont azért léptek be a színházba, hogy láthassák élőben is az ország Taki bácsiját…

A tévésorozatok ugyanis amellett, hogy kikapcsolódást nyújtanak, „segítenek” megismertetni a nézőkkel hazánk színészeit, azokat a művészeket, akik a teátrumok deszkáin estéről estére varázsolnak. Egy-egy nagy sikernek örvendő sorozat pedig nem csak a színészek iránti érdeklődést növeli meg, hanem ráirányítja a figyelmet azokra a színházakra is, ahol játszanak. Összeállítottunk ezért egy listát a mostanában készített magyar sorozatokból, hogy bemutassuk, az ezekben játszó nagyszerű színművészeket hol is láthatjuk fellépni.

Tóth János

A Munkaügyek – IrReality Show 2012 és 2017 között szórakoztatta a közönséget, karakterei pedig ma is sokak emlékezetében élnek. Ezen figurák közül az egyik, a címbe is kiemelt Tóth János „kezét” azonban a sorozat befejezése után sem szerették volna elengedni az alkotók, ezért Mucsi Zoltán megkapta önálló történetét, mely jelenleg is látható a Duna Televízió műsorán. A Jászai Mari-díjas színésszel többnyire a Műegyetemen található Szkéné Színház színpadán találkozhatunk, de szintén jól ismert partnerével, Scherer Péterrel a Karinthy Színház A piszkosak előadásában is láthatjuk.

Csémy Balázs és Mucsi Zoltán (forrás: Comment:Com)

A Tóth János állandó szereplői között megtaláljuk többek között a Jurányiban és az Erkelben is játszó Csémy Balázst, a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagját, a szinkronhangként is népszerű Kőszegi Ákost, a korábban a Nemzetiből ismert, most önálló estjét a Katona József Színházban játszó Csoma Juditot és a Stúdió K egyik vezető színészét, Nagypál Gábort is.

Aranyélet

Három évvel ezelőtt mutatta be az HBO az Aranyéletet, amelyet a nézők és a kritikusok is mondhatni egyöntetűen a legjobb hazai sorozatnak tartanak. Idén ősszel pedig érkezik a harmadik és egyben befejező évada. A thriller és akcióelemeket sem nélkülöző dráma fantasztikus lehetőséget biztosít minden benne szerepet kapó színész számára, hogy megmutathassa tehetségét. Talán a legtöbbet az ország „új Jankája”, Ónodi Eszter profitált ebből, aki a fővárosi Katona József Színház egyik vezető színésznője.

Olasz Renátó, Ónodi Eszter, Makranczi Zalán és Fullajtár Andrea (fotó: HBO)

Az Aranyélet főszereplői között láthatjuk még a Pintér Béla és Társulatában alkotó Thuróczy Szabolcsot és a független produkciókban, nyáron a budapesti, szabadtéri Rómeó és Júliában, valamint jövőre a Pesti Magyar Színház egyik gyermekelőadásában is játszó Döbrösi Laurát is. Az előző évadban fontos szerephez jutó két ügyvédet pedig a Vígszínház társulati tagja, Hevér Gábor, valamint Ónodi kollégája, a szintén „katonás” Rajkai Zoltán alakítják.

A mi kis falunk

Míg az Aranyélet kritikai, A mi kis falunk egyértelmű nézettségi siker. Az ország jelenleg legnézettebb sorozata év elején részről részre egymillió nézőt ültetett a képernyők elé, az RTL Klub pedig a tervezettnél jóval korábban, jövő február helyett már idén szeptemberben visszahozza új adásokkal a „pajkaszegi kalandorokat”. A számtalan főbb szereplő közül egyet kiemelni lehetetlen feladat lenne, de talán a legnagyobb hatást a nézőkre Debreczeny Csaba és az általa alakított közmunkás figura, Szifon tette. Debreczenyt sokan ismerhetik a Játékszín Beugrójából, a Belvárosi Színházból, a Rózsavölgyi Szalonból és az Örkény Színházból is, ahol több mint tíz évig társulati tag volt.

Debreczeny Csaba, Kerekes József és Molnár Áron (fotó: RTL Klub)

Jelenleg is az Örkény tagja Pajkaszeg polgármestere, az ország Al Bundyja, Torrentéje és Csokija, Csuja Imre, akit mély, drámai szerepekben is megismerhet a közönség ha ellátogat a Madách téri teátrumba. A polgármester jobbkezét, Erikát játszó Lovas Rozi a Radnóti Színház egyik vezető színművésze, Udvaros Dorottya a Nemzeti Színház, Schmied Zoltán a Centrál Színház társulatát erősíti. Lengyel Tamást pedig a Vígszínházban, a Jurányiban és a Játékszínben is láthatja a nagyérdemű.

Korhatáros szerelem

2017 év végén szállt be a hazai fikciós sorozatgyártásba a TV2 is a Korhatáros szerelemmel, mely igazi sztárparádé. Jelenleg is készítik a második évadát, ami a tervek szerint ősszel érkezik a képernyőkre. A főszereplőt az Orlai Produkciós Iroda vezető színésznője, Kovács Patrícia alakítja, akit a Belvárosi Színház és a Hatszín Teátrum színpadán is láthatunk. Partnere a Színművészetin idén végzett Kovács Tamás, aki játszott a Nemzetiben is, jövőre azonban a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja lesz.

Fenyő Iván, Bánsági Ildikó, Dobó Kata, Kovács Patrícia, Kovács Tamás, Kamarás Iván és Ónodi Eszter (fotó: TV2)

A főbb szereplők között, az idősebb generációt képviselve láthatjuk a sorozatban a Nemzeti színművészét, a Játékszínben is vendégszereplő Bánsági Ildikót, a Radnóti Színház egyik legtöbbet foglalkoztatott művészét, Schneider Zoltánt, a szabadúszóként dolgozó Dobó Katát és a Vígszínházba nemrég visszatérő Seress Zoltánt is. A fiatalok között pedig ott van a Katonában játszó Rujder Vivien, a Radnótiba szerződött frissdiplomás Vilmányi Benett, valamint az Örkényből Dóra Béla is.

Csak színház és más semmi

A 2016-ban indult, színházi kulisszák mögé kalauzoló történet egy igazi teátrumban, a Thália Színházban játszódik, jelenleg pedig a jövőre érkező negyedik évadát forgatják. A főszereplők közül többen is, Schell Judit, Csányi Sándor és Szervét Tibor is a Thália társulatának tagjai, Schell pedig pár hónapja már nem csak, mint színész, hanem mint művészeti vezető is dolgozik a színházban. A negyedik főszereplő Szávai Viktória sokáig a Radnóti színésznője volt, jelenleg szabadúszó.

Mikecz Estilla, Fesztbaum Béla, Csányi Sándor, Schell Judit, Ubranovits Krisztina és Szombathy Gyula (fotó: MTVA)

A sorozat visszatérő figuráinak megformálói között találjuk többek között a Pesti Magyar Színházban is játszó Udvarias Annát, Fesztbaum Bélát, aki több mint 20 éve a Vígszínház társulatának tagja, a budapesti Katonából Mészáros Bélát, a Rózsavölgyi Szalonban és a Madách Színházban is fellépő Sipos Verát, valamint a Nemzeti fiatal színművészét Mikecz Estillát is.

200 első randi

A köztévé, az HBO, az RTL Klub és a TV2 után idén egy újabb csatorna, méghozzá a VIASAT3 is beszáll a hazai fikciós sorozatgyártásba – ráadásul rögtön egy napi produkcióval. A 200 első randi idén ősszel kerül a képernyőkre, jelenleg is forgatják és hatvan részt láthat majd belőle a közönség. A történet főszereplője Luca, egy a harmincas évei végén járó szingli lány lesz, akit villámcsapásként ér húga eljegyzése, és ha mindez nem lenne elég, munkahelyén is változásokra kell készülnie. A sorozat főszereplőjét, Lucát a Pesti Magyar Színház fiatal színművésze, Gáspár Kata alakítja.

Gáspár Kata, Szerednyey Béla és Pápai Erika

A további szerepekben ott lesz a Madách Színház sokat játszó színésze, Szerednyey Béla, a Vígszínház egykori társulati tagja, Pápai Erika, akit az utóbbi időben a Karinthy Színházban is láthatott a közönség. Fontos szerepet kapott a Centrál Színház társulatából, a József Attila Színházban is vendégeskedő Mészáros András, és a szombathelyi Weörös Sándor Színház tagja, Trokán Péter is.

Terápia

A bemutatás vagy éppenséggel folytatás előtt álló szériák mellett érdemes egy pillantást vetni a nemrég véget ért sorozatokra is, ugyanis van belőlük jócskán. Tavaly év végén a harmadik évaddal zárult le a hazai HBO legerősebb, az emberi lélek mélységeiben megmerítkező drámája, a Terápia. A sorozat főszereplőjét, Mácsai Pált, az Örkény Színház alapító-igazgatóját, rendezőjét és színészét Dargay András, a pszichiáter megformálása olyan magaslatokba emelte, ahol most csak igazán kevesen állnak.

Mácsai Pál (fotó: HBO)

A három évadban a pácienseket a magyar színházi élet legkiemelkedőbb művészei játszották. Láthattuk a budapesti Katonából Nagy Ervint, a szabadúszóként Budaörsön és a Centrálban is fellépő Balsai Mónit, az utóbbi időben filmekkel sikert sikerre halmozó Szamosi Zsófit, az Örkényhez nemrég csatlakozó Csákányi Esztert, a szintén örkényes Für Anikót, a Katona igazgatóját és színészét Máté Gábort, valamint Sztarenki Dórát is, aki jövőre a Centrál Színház társulatának tagja lesz.

Kiemelt kép: Csuja Imre, Ónodi Eszter és Mácsai Pál (fotók: RTL Klub, VIASAT3/Labancz Viktória és MTI)