Október 21-én az Erkel Színház ad otthont Bogányi Gergely zongoraművész hangversenyének. A Zongoraáriák címet viselő esten Liszt Ferenc legszebb művei csendülnek fel, a rendezvény házigazdája Szinetár Miklós, Kossuth-díjas rendező, aki a zeneszerzőről készült televíziós sorozata segítségével idézi meg Liszt alakját.

Liszt Ferenc életének egyik meghatározó eleme volt a köz hasznát szolgáló jótékonyság, éppen ezért október 22-i születésnapjának alkalmából a Magyar Állami Operaház minden évben jótékonysági koncertet ad az Őrzők Alapítvány javára, ami a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek gyűjt adományokat. A koncert fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Idén Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója, örökös tagja és mesterművésze az 1982-ben készül Liszt Ferenc című, 16 részes életrajzi televíziós sorozat alapján eleveníti fel a 19. századi virtuóz zongorista-zeneszerző munkásságát. A Hegedűs D. Géza és Darvas Iván főszereplésével készült filmből vett bejátszások a gyerekkortól kezdve idézik fel Liszt életét, bemutatva romantikus szerelmi kapcsolatait, a zene megújítására tett törekvéseit, a Wagnerhez fűződő barátságát – vagyis a világot járó, magyarságára mégis mindig büszke művész csaknem minden oldalát. Bogányi Gergely zongoraművész Aczél Andrással, az est rendezőjével közösen valóságos Liszt „best of” műsorral készül, amiben a Szerelmi álmok-ciklus egyik darabja (No.3.) ugyanúgy hallható lesz, mint az elmaradhatatlan operaátirat (Wagner: Izolda szerelmi halála), a Magyar rapszódiákat képviselő Rákóczi-induló, a Winterreise-átiratok részletei, vagy az I. Mephisto keringő, de emellett két csárdás és A Villa d’Este szökőkútjai is szerepel a programban.

Kiemelt kép: Bogányi Gergely (fotó: Berecz Valter)