Május 10-én, vasárnap este 20 óra 55 perces kezdettel lesz látható az M5 csatornán Mozart egyik legismertebb operája, a Varázsfuvola Szinetár Miklós rendezésében.

A Varázsfuvola ősbemutatója 1791. szeptember 30-án Bécsben volt az opera szövegírója, Emanuel Schikaneder színházában, a Freihaustheaterben. A szövegkönyv alapjául August Jacob Liebeskind Lulu avagy a varázsfuvola (Lulu oder die Zauberflöte) című meséje szolgált. A librettó első magyar fordítását Csokonai Vitéz Mihály diáktársaival készítette, a Boszorkánysíp címmel. Élete végéig dolgozott rajta, de nem tudta befejezni. Magyarországon eleinte csak német színpadon adták elő az operát: Budán 1793. február 17-én, Pesten 24-én. A darab nagyon sokrétű, minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A tízéves gyerekek elsősorban a bájos mesét és a fülbemászó dallamokat élvezik, de a korabeli felnőtt közönség a titokzatos szabadkőműves gondolkodással is szembesült az előadáson. Az opera bonyolultabb a korabeli daljátékoknál, különösen abban, hogy az Éj Királynőjét először „jó tündérnek“ látjuk, aki Taminot és Papagenót varázshatalmú hangszerekkel (varázsfuvola, harangjáték) látja el, s csak később derül ki, hogy a Jó és a Bölcsesség ellenfele.

Taminót Pataky Dániel, Paminát Rost Andrea, az Éj királynőjét Tetiana Zhuravel énekli. A további szerepekben Cser Krisztián (Sarastro), Fodor Beatrix (Első hölgy), Balga Gabriella (Második hölgy), Wiedemann Bernadett (3. hölgy), Haja Zsolt (Papageno), Nagy Zsófia (Papagena) és Szerekován János (Monostatos) lesz látható-hallható Káli Gábor vezényletével. Az előadás díszletét Horgas Péter, jelmezeit Velich Rita tervezte, a koreográfia Nádasdy András munkája.

Kiemelt kép: Jelenet a Varázsfuvola című előadásból (fotó: Magyar Állami Operaház)