Ma ünnepli 45. születésnapját Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő.

Szinetár Dóra Budapesten, 1976. december 17-én látta meg a napvilágot Szinetár Miklós, Kossuth-díjas rendező és Hámori Ildikó Kossuth-díjas színésznő gyermekeként. Általános iskolai tanulmányait a Leövey Klára Ének-zene Tagozatos Általános Iskolában végezte. Ezután 1990 és 1995 között a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-színpaditánc tagozatán tanult. Tizenhárom évesen lett ismert első, Dóra című albumával, melyről a Buli után a takarítás lett a legnagyobb sláger. Később különböző budapesti tánciskolákban klasszikus balettet, szteppet, akrobatikát, Limónt és Graham-modern technikákat tanult. 1995 és 1996 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, 1996-tól szabadúszóként dolgozott. 2001-ben csatlakozott Budapesti Operettszínházhoz, amelynek 2012-ig volt tagja, majd két év szabadúszás után 2014-ben, Lőrinczy György, az akkori főigazgató hívására visszatért a színházba, ahonnan 2020-ban ismét távozott. 2020 és 2021 között a Thália Színház tagja volt, jelenleg szintén szabadúszó.

Az eredeti szereposztás: Dolhai Attila (Rómeó) és Szinetár Dóra (Júlia) a Rómeó és Júliában (fotó: Sándor Katalin/MTI)

Színészi pályafutása már egészen korán elkezdődött: mindössze 11 éves volt, amikor eljátszotta a gyermek Cosette-et a Les Misérables – A nyomorultak című musicalben (Rock Színház, 1987). 1991-ben megkapta Nyilas Misi szerepét a Légy jó mindhaláligban (Gyulai Várszínház, Arizona Színház), 1995-ben pedig Évaként debütált a Valahol Európában című darabban. Színész diplomát a Színészkamarától kapott, 1994-ben, Vámos László, Jordán Tamás és Törőcsik Mari ajánlására. Az 1990-es évektől kezdve a musicalirodalom legnagyobb főszerepeiben mutatkozhatott be: A padlás (Kölyök), Anna Karenina (Kitty Scserbackaja), Annie (Grace Farell), Funny Girl (Fanny Brice), Miss Saigon (Kim), Mozart! (Constanze), Rómeó és Júlia (Júlia), A Szépség és a Szörnyeteg (Szépség), My Fair Lady (Eliza Doolittle), Oliver! (Nancy), Rebecca – A Manderley-ház asszonya (Én), Cigánykerék (Judit), Chicago (Roxie Hart), A muzsika hangjai (Liesl), Shrek – A musical (Fiona), West Side Story (Maria/Akárkié), Ének az esőben (Lina Lamont), Koldusopera (Polly Peachum). Emellett időnként feltűnt operettekben (Egy bolond százat csinál – Elly; Én és a kisöcsém – Kelemen Kató, Lili bárónő – Lili), valamint prózai szerepekben is (Tévedések vígjátéka, Vízkereszt, vagy amit akartok). Jelenleg a Thália Színház Illatszertár (Balázs kisasszony) és Lövések a Broadwayn (Helen), a József Attila Színház 9-től 5-ig (Judy), valamint a Szentendrei Teátrum Dunakanyar című előadásaiban látható. 

Polyák Lilla (Mrs. Danvers) és Szinetár Dóra (Én) a Rebecca – A Manderley-ház asszony című musicalben (Fotó: Budapesti Operettszínház)

Tagja volt a Budapesti Operettszínház tagjaiból alakult Operett Angyalai formációnak (további tagok: Janza Kata, Siménfalvy Ágota, Kékkovács Mara). Színpadi szerepei mellett időnként mozifilmekben is hallhatjuk a hangját: többek között ő szinkronizálta Judy Garlandot az Óz, a csodák csodájában (1992-es, harmadik szinkronos változat), Kimberly Williamst A tizedik királyság című minisorozatban, Keira Knightleyt A Karib-tenger kalózai-trilógiában, Milla Jovovichot A három testőrben, valamint Michelle Williamst az Egy hét Marilynnel című filmben. Musical-válogatás és szólóalbumai mellett több hangoskönyv (Doktor Proktor pukipora, Matilda, Felhőmesék) is megjelent az ő közreműködésével.

1999-ben EMeRTon-díjat, 2005-ben Súgó Csiga díjat, 2006-ban Jászai Mari-díjat kapott. 2007-ben a Cosmopolitan Az év musical-színésznőjének választotta, 2008-ban elnyerte a Story Ötcsillag-díjat. Első férje Lőcsei Jenő, Liszt Ferenc-díjas balett-táncos volt, akitől 1996-ban született meg Márton nevű gyermeke. Második férje Bereczki Zoltán volt, közös gyermekük Zorka Veronika 2007-ben látott napvilágot. 2015 júniusában ment férjhez Makranczi Zalánhoz, akitől két évvel később született meg harmadik gyermeke, Benjámin.

Szinetár Dóra és Ember Márk az Illatszertárban (Fotó: Kovács Milán)

Kiemelt kép: Szinetár Dóra (Fotó: Pejkó Gergő)