Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén a Zsinagógák Hete elnevezésű nagyszabású eseménysorozattal vezeti fel az őszi zsidó ünnepeket. Az augusztus 27-től szeptember 5-ig tartó fesztivál kulturális, szórakoztató és hitéleti programok széles választékával várja az érdeklődőket: zsinagógák ünnepélyes újranyitásától, színházi ősbemutatón át az immár hagyományos Sóletfesztiválig, olyan nemzetközi sztárok közreműködésével, mint Alex Clare, vagy Nissim Black, a zsidó vallású, afroamerikai rapper.

Az események közül kiemelendő a Bocskai úti zsinagóga újranyitása: a főváros második világháború előtt utolsóként átadott, egykor impozáns, ezer fő befogadására képes zsinagógája a háború után gyülekezet nélkül maradt, majd a hatvanas évek második felében jelentősen átalakították, és a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) székházaként volt ismert. Az EMIH az épület 3. emeletén alakította ki újra a történelmi imateret, amelynek ünnepélyes megnyitója augusztus 29-én lesz.

További érdekesség, hogy idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját Budapest legrégebbi zsinagógája, a Köves Slomó által vezetett Óbudai zsinagóga, amely Budapest egyik legaktívabb és leglátogatottabb vallási és közösségi központja. Szeptember 2-án az erre az alkalomra meghirdetett pályázat győztes színművének előadásával tisztelegnek a szervezők a bicentenárium előtt: Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című egyfelvonásosát Fodor Orsolya rendezi. A Zsinagógák Hete ünnepségsorozat záróeseménye az utóbbi hónapok során átalakított és jelentősen kibővített újlipótvárosi ZSILIP megnyitójához kapcsolódó családi nap lesz szeptember 5-én.

A Zsinagógák Hete ünnepségsorozatának részletes programja a fesztivál honlapján található.

Kiemelt kép: Pillanat a Mose Munz lajtorjája olvasópróbáról (Fotó: EMIH)