Szkrjabin műveinek megszólaltatásával, Bogányi Tibor vezényletével, Szabó Marcell zongoraművész és Váradi Marianna szoprán énekes, valamint a Pannon Fesztiválkórus közreműködésével kezdte meg új évadát csütörtökön a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ).

Az együttes idén és jövőre rangos hazai és külföldi szólistákkal, klasszikus és kortárs szerzők műveinek megszólaltatásával és innovatív magyar fejlesztéssel megújított vonóshangszerekkel áll a pécsi, budapesti és a külföldi hangversenytermek színpadára. A Refrén címet viselő évadban szeptembertől jövő év nyaráig a komolyzenei örökzöldektől a friss kortárs művekig színes lesz az elhangzó zenei paletta, a színpadon pedig a hegedű, a brácsa, az oboa, az ének, a hárfa, a zongora és a cselló világklasszisai tolmácsolják majd a műveket. A nemzetközi szólisták közül fellép Alissa Margulis, Antoine Tamestit, CIara Dent-Bogányi, Lidia Friedman, Eri Nakamura, Xavier de Maistre, Olli Mustonen, Sung-Won Yang.

Az együttes az elmúlt évekhez hasonlóan idén is felállhat a bécsi Musikverein színpadára, de folytatja bérletes sorozatát a Müpában, fellép a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióiban, és Horvátországban, Eszéken is újra találkozhatnak vele hagyományos karácsonyi koncertjén. Méltó ünnepi hangversenyek és igényes gyerekkoncertek is lesznek, ezen felül régiós díjmentes utazást és gyerekbelépőt kínál a zenekar az évad során. Bogányi Tibor vezető karmester elárulta: igyekeztek színes repertoárt összeválogatni, a darabok között pedig lesznek igazán nagy kihívást, nehezen játszható, nagy magas művészeti tudást igénylők is. E művek autentikus megszólaltatását is segíti, hogy a PFZ teljes vonós hangszerparkján megvalósította a pécsi születésű, mára jelentős nemzetközi karriert magáénak tudható Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerész mester innovációját, a hangszer átalakításával is járó, úgynevezett TOVA-rendszert.

Bogányi Tibor (Fotó: Pannon Filharmonikusok)

Az évad során Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás a magyar zeneszerzők két világhírű alakjának állítanak emléket. Előbbi maratoni vállalkozásként Bartók Béla összes hegedűre írt darabját adja elő egy estén, míg Kelemen a Magyar klasszikus zene napján Ligeti Györgyre emlékezik, míg Balog József zongoraművész Prokofjev mellett a Flört sorozat egyik koncertjén Gershwin zongoraművészetébe nyújt bepillantást. A nemzetközi művészek sorába lép szólista szerepbe a zenekar négy muzsikusa, Solymosi Péter trombitán, Deák Márta hegedűn, Gárdai Viktória fuvolán, az Év zenekari művésze, Murin Roman pedig oboán lesz hallható a Brandenburgi versenyek című koncerten.

Idén a zenekar gyerekeknek szóló programsorozata is új eseményekkel bővül: a kismamáknak Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta vezetésével Pocaklakó program indul. Első alkalommal szerveznek fiataloknak a Mathias Corvinus Collegium Vitaakadémájával együttműködésben nyilvános vitaestet Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen többek között Beck Zoli, a 30Y frontembere lesz a vita döntnöke. Az együttes Hangszerszelídítő című tehetségtámogató programjának keretében Deák Márta koncertmester vezetésével hangszeren tanuló iskolásokkal folytatnak műhelymunkát a PFZ muzsikusai. A zenekar a családokra gondolva kínál lehetőséget azoknak a gyerekeknek, akik még nem tudják végigülni a koncerteket: a szombat esti Pannonicum-hangversenyek idején az Öko-Kuckó kreatív kézműves játszóházában játszhatnak a kicsik pedagógusokkal, amíg a szülők, nagyszülők zenét hallgatnak a nagyteremben.

Kiemelt kép: Pannon Filharmonikusok (Fotó: Pannon Filharmonikusok Facebook oldal)