Színpadi és filmadaptáció is készül Maggie O’Farrell eredetileg 2020-ban, nálunk két évvel később az Európa Könyvkiadónál megjelent regényéből, a Hamnetből – előbbit a Garrick Színházban tekinthetik meg a szerencsések, utóbbira azonban még várni kell, hiszen a mozgóképes változat még csak az előkészületi fázisban tart.

A regény története az olvasót az 1580-as évek Angliájába repíti, egészen pontosan Warwickshire utcáira, ahol tombol a pestisjárvány. A főszereplők személyében megismerhetjük a fiatal latintanárt és hőn áhított szerelmét, a kissé különc, ám titokzatos Agnest. Amikor a szabadidejét az erdőben és növényekkel töltő nő megismerkedik egy kesztyűkészítő fiával, mesébe illő szerelmi történetté válik élete. A történelmi fikcióként olvasható könyv a továbbiakban betekintést enged a főszereplők házasságába is. Ekkor már az ifjú latintanár a londoni színpad egyik kulcsfigurájává érik, miközben gyermekeiket, Susanna-t, és az ikreket, Hamnetet és Judithot nevelik. Azonban a családot egy váratlan trauma éri: Hamnet 1596-ban, 11 évesen lázban meghal. Bár ez akkoriban természetesnek számított, mivel minden harmadik gyermek emiatt hunyt el, érthető módon édesapjában olyan mély nyomot hagy, hogy négy évvel később egy egész színdarabot ír az eseményekről Hamlet címmel.

A Shakespeare nevéhez köthető Hamlet ihlette O’Farrell-regény egésze az eddig egyáltalán nem ismert Anne Hathaway köré épül, akinek születési neve Agnes Hathaway – ő volt Shakespeare felesége. A Hamnet idilli szerelmi szenvedéllyel indít, majd születéssel és gyásszal folytatódik. Shakespeare neve nem jelenik meg egyik oldalon sem, de a latintanár, férj, John és Mary fia meghatározások rá utalnak. A családi trauma következtében az addig komédiákat író Shakespeare tragédiákat kezdett írni, és számos művében fontos motívumként szerepelnek az ikrek vagy a szétválasztott ikrek, amely motívum saját gyermekeire utal. Az ő emlékükre ültettek a Stratford Irodalmi Fesztiválon két, emléktáblával ellátott fát: Shakespeare-t itt keresztelték meg, és felnőttkorában is meghatározó volt számára, innen ered a „Shakespeare temploma” kifejezés.

Ajani Cabey (Hamnet) a Royal Shakespeare Company Hamnet előadásában (Fotó: Manuel Harlan)

A nagy sikernek örvendő könyv színpadi adaptációját a Royal Shakespeare Company álmodta meg, korábban az angliai Stratford-upon-Avonban található Swan Theaterben játszották, szeptember 30-tól – mindössze 14 héten át – pedig a David Garrick színházi színész tiszteletére elnevezett, meseszép Garrick Színházban lesz látható. A darab megalkotásában olyan nagy nevek működnek közre, mint a díjnyertes drámaíró, Lolita Chakrabarti vagy Erica Whyman rendező. Agnes szerepében Madeleine Mantock fog feltűnni, akit ismerhetünk többek között a Bűbájos boszorkákból és az Into the Badlandsből is. A történet sikerét az is jól mutatja, hogy mindezeken felül már a filmadaptáció is előkészület alatt áll: a Nomádok földje Oscar-díjas rendezőjének, Chloé Zhaónak a forgatókönyvírás során maga O’Farrell lesz a segítségére. A Normal People című minisorozatból ismert Paul Mescal Shakespeare bőrébe bújva teszi még színvonalasabbá a filmet, Agnes szerepében pedig az ír színésznőt, Jessie Buckley-t csodálhatjuk majd. A film megjelenésének pontos dátumáról azonban nincsenek információk, mert Zhao jelenleg több projekten is dolgozik.

Kiemelt kép: Tom Varey (William) és Madeleine Mantock (Agnes) a Royal Shakespeare Company Hamnet előadásában (Fotó: Manuel Harlan)