A Budapest Bábszínház megtartotta a 2023-as év első bemutatójának olvasópróbáját a héten: tíz kortárs író tíz története elevenedik meg a március 11-én debütáló Dekameron 2023-ban, amelyet Szikszai Rémusz állít színpadra.

Giovanni Boccaccio olasz humanista 1348 és 1353 között vetette papírra élete főművét a Dekameront, amely amellett, hogy megteremtette a novella műfaját, komoly irodalomtörténeti jelentőséggel is bír, hiszen összefoglalja a reneszánsz szellemiségét. A történet szerint tíz fiatal a pestisjárvány idejében vidékre menekül, ahol bezárkóznak, és miközben a világjárvány lecsillapodására várnak, történeteket mesélnek egymásnak. Ezt az alaphelyzetet veszi alapul a Budapest Bábszínház legújabb előadása, hiszen az elmúlt – covid sújtotta évek – ismét várakozásra és türelemre tanítják társadalmunkat.

A teátrum vezetése így tíz kortárs író bevonásával – Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Szikszai Rémusz, Tasnádi István és Závada Péter – tíz olyan történetet állít színpadra, amelyek korunk problémáit boncolgatják. A vállalkozásra nem túlzás már most a monumentális jelzőt alkalmazni, hiszen az előadás felvonultatja majd szinte az összes bábtechnikát, illetve olyan alkotók gondoskodnak majd az egyedi látványvilágáról, mint Zöldy Z Gergely díszlettervező, Szelei Mónika jelmeztervező. A bábok Hoffer Károly tervei alapján készülnek, a mozgásért Hojsza Henerietta felel, míg a zenei szövetet Dinyés Dániel álmodja meg.

A Dekameron 2023-ban színpadra lép: Ács Norbert, Barna Zsombor, Bartha Bendegúz, Blasek Gyöngyi, Ellinger Edina, Fodor Tamás m.v., Hannus Zoltán, Kovács Judit, Pallai Mara, Pethő Gergő, Podlovics Laura, Spiegl Anna és Tatai Zsolt.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Dekameron 2023 olvasópróbájáról (Fotó: Piti Marcell)