A Centrál Színház 2022 júliusában tíz estére a Szigliget Várudvarba költözik, ahol repertoárjuk két kimagaslóan sikeres vígjátékát adják elő. Florian Zeller Házassági leckék középhaladóknak 1-2. című darabjaiban igazi sztárparádét láthat a közönség: Balsai Móni, Kovács Patrícia, Stohl András és Schmied Zoltán gondoskodik a fergeteges hangulatról.

A Házassági leckék középhaladóknak a teátrum egyik legnépszerűbb előadása: könnyed és frivol komédia a hűtlenségről. Alice Michel szeretője. Hónapok óta egy hotelben randevúznak, ugyanis mindketten házasok. Ráadásul Alice férje Michel legjobb barátja. Michel, hogy senki ne sérüljön, „mindenki érdekében” hazudozni kezd. Hazudik élvezettel, hazudik szenvedéllyel, majd hazudik zavartan és kétségbeesve. A hazugság úgy árasztja el az életüket, mint nyitva felejtett csap a lakást. Vajon megússzák?

A második részben az eredeti előadás alaphelyzetét a Molière-díjjal, Prix Interallié-val és a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja elismerésekkel méltatott szerző, Florian Zeller újragondolta, és egy észbontó este erejéig egy asztalhoz ültette ugyanazt a négy szereplőt. Az első részből megismert hazudozónk, Michel bajban van: felesége, Laurence ugyanis botrányt készül csapni, mivel meglátja az utcán a baráti házaspár férfi tagját, amint egy idegen nővel csókolózik. Michel a kegyes hazugság mellett érvel. Nehezíti a helyzetet, hogy a két házaspár aznap együtt vacsorázik, így a katasztrófa borítékolható.

Jelenetkép a Házassági leckék középhaladóknak 2. című előadásból (Fotó: Horváth Judit)

Puskás Tamás, az előadás rendezője elmondta: „Az első darab – melyet immár 160-szor adtunk elő a fővárosban – egy bővérű francia komédia. A Házassági leckék középhaladóknak 2. ádázabb darab, mint az első volt, de változatlanul egy nagyon szórakoztató komédia, mindkettő remek játéklehetőséget biztosít ezeknek a nagyszerű színészeknek. A történetek nem függenek össze, bátran jöjjenek a második részre azok is, akik az elsőt nem látták. Örülök, hogy immár a Balatonnál nyaraló közönségnek is megmutathatjuk ezt a két remek előadást.”

Az első részt július 21-26. között, a folytatást pedig 27-31. között tekintheti meg a szigligeti közönség.

Kiemelt kép: Kovács Patrícia és Stohl András a Házassági leckék középhaladóknak című előadásban (fotó: Horváth Judit)