Az Állami Balettintézetben diplomázott 1970-ben, majd az Operaház balerinája lett. Pályafutása során eltáncolta a balettirodalom számtalan fontos karakterét, úgy az anyaszínházában, mint a világ legjelentősebb balettszínterein. Nevéhez köthető a BudaFest Nyári Opera és Balett Fesztivál, és a Szilveszteri Operabál, valamint számos további kulturális és protokoll rendezvény. 2003-tól 2020-ig vezette a Szabad Tér Színházat, amely intézmény a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot, valamint a Városmajori Szabadtéri Színpad irányítását foglalta magában. 2013-tól 2020 februárjáig a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője volt, ahol a „Budapest a négy évszak és a kultúra fővárosa” szlogennel a fővárost a kulturális turizmus fellendítésével pozicionálta a Tavaszi Fesztivál, az őszi CAFé rendezvénysorozat és a Nyári és Téli vásárok életre hívásával. 2020 nyarától a városmajori teátrumtól külön váló Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetője. Bán Teodórával beszélgettünk.

A járványhelyzet hogyan befolyásolta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 2021-es programkínálatát?

Nem adtuk fel, mindvégig arra készültünk, készülünk jelenleg is, hogy idén is lesz Margitszigeti nyári színházi szezon, ezért nagy örömmel fogadtuk az enyhítésekről szóló kormányrendeletet. Bebizonyosodott, hogy jól tettük, hogy már az előző évadot követően megkezdtünk az újranyitásra való felkészülést, hiszen egy csodálatos színházi környezetben megvalósuló négy hónapon át tartó fesztiválról van szó. Mivel nagyszabású produkciókat láthat nálunk a közönség, amelyekhez számos hazai és külföldi művésszel, közreműködővel, szolgáltatóval kell megállapodnunk, ezért mindez folyamatos munkát igényel.

Milyen szempontok figyelembevételével állították össze az idei műsort?

A legfontosabb szempont az volt, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is széles műfaji kínálattal várjuk nézőinket, hiszen még szélesebb közönségréteget szeretnénk megszólítani. Ennek érdekében – a fő profilunkat megtartása mellett – például a könnyűzenei világból több együttest, illetve előadót hívtunk meg. Klasszikus zenétől az operabemutatókon át a musicaleken keresztül, elsősorban szcenírozott, grandiózus programoknak biztosít helyet a Margitszigeti Színház. Azt gondolom, mindannyiunk számára alapvető, hogy a színház mindenkit megszólítson, hogy minden korosztály a neki tetsző programot kiválaszthassa. Arra kell törekednünk, hogy kényszerbezárás után újra a kulturális intézményekbe csábítsuk a nézőket. Azt látom, az emberek szeretnének részt venni a programjainkon, de figyelembe kell vennünk, hogy még nem mindenki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, ezért nem tudnak ellátogatni hozzánk. Bízom benne, hogy az átoltottság eléri azt a szintet, amelynek következtében további enyhítések lesznek.

Hogyan próbálnak új nézőket bevonzani?

A stratégiánk az, hogy olyan széles spektrumot kínáljunk, amellyel bárki tud azonosulni. Természetesen csak színvonalas, minőségi produkcióknak adunk helyt, és szeretnénk évről-évre emelni a szintet. A korábbi évadokban elértük a 90-98%-os nézettséget, a tavalyi fél szezonban azonban sajnos nem, hiszen a COVID miatt nem tudtuk megtartani minden meghirdetett előadásunkat a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, remélem idén újra elérjük azt a látogatottsági arányt.

Bán Teodóra (Fotó: BNyF)

Milyen különlegességeket láthat a margitszigeti közönség?

Minden előadásunk újdonság, hiszen kizárólag olyan opera, musical és balettbemutatókat, koncerteket kínálunk, amelyek a Margitszigeti Színházba készülnek és vagy láthatók először.

Mesélne részletesen a programokról?

Az idei szabadtéri színházi szezont június 3-án nyitjuk meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című produkciójával Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre közreműködésével, melyet egy LED-animáció tesz még látványosabbá. Ezt követően június 5-én a teátrum klasszikus zenei sorozatát hagyományosan az ország legnagyobb zenei együttese és kórusa, a Nemzeti Énekkarral kiegészült Nemzeti Filharmonikus Zenekar indítja el, az első részben Mozart két zongorára írt Esz-dúr versenyművével Lucas&Arthur Jussen holland zongoraművészek közreműködésével, a második részben Carl Orff: Carmina Burana című népszerű műve csendül fel Kesselyák Gergely vezényletében kiegészülve a Magyar Állami Operaház Gyermekkara közreműködésével. Mozart 230 filmzene koncerttel emlékezünk a szerzőre az Ódudai Danubia Zenekar vezényletével, Verdi halálának 120. évfordulóján ünnepi operagálával tisztelgünk – Arturo Chacón Cruz, Maria Grazia Schiavo, Kálmándy Mihály, az operaház zenekara és kórusa – fellépésével az olasz zeneszerző előtt, melyben kivetítőn is megjelennek azok a helyszínek, ahol a nagyoperáit bemutatták.

Június 25-én látható a katalán Calixto Bieito rendezésében George Bizet Carmen című operája, amelyet nemrég mutattak be a bécsi Operában, az opera karmestere Kocsár Balázs lesz, Szántó Andra, Brickner Szabolcs és Bretz Gábor kiválóságokkal a főszerepekben. Lotfi Begi például legjobb szettjeivel érkezik, több sztárvendég, köztük Rúzsa Magdi, Radics Gigi, Lábas Viki, Császár Előd, Nika és Kollányi Zsuzsi társaságában. A Žagar 20 szeptember 17-én lesz, és a Budapest Klezmer Band 30 éves jubileumát is a Margitszigeti Színházban ünnepli. Sister Akt & Jazz címmel a Tóth testvérek, Vera és Gabi és a Budapest Jazz Orchestra koncert szeptember 4-én szól majd. Június 29-én Demjén koncert lesz, bemelegítésként a koncertet Várkonyi Attila DJ Doninique indítja. A margitszigeti nyári színházban debütál, A Csókkirály látvány-koncert Radics Gigi, Zséda, Szulák Andrea, Vastag Csaba, Király Viktor, Csonka András és Heincz Gábor Biga közreműködésével, és a minden évben visszatérő dalszerző-zenész Fenyő Miklós immár 24. alkalommal, a Napfény jön a vihar után mottójú összeállításával érkezik a szigetre. Újra lesz Geszti Péter koncert, először lép a Margitsziget közönsége elé Dés László a Pál utcai fiúkkal, és szintén visszatérőként élvezhetjük Stanley Jordan virtuóz játékát a Quartettel. A DJ Bootsie trió a Talamba együttessel Time Travellers című koncertjével szórakoztatja majd a nézőket. Gyerekeknek szóló, ingyenes programokkal várjuk a családokat minden hétvégén, de lesznek kiállításaink is: a többi között az Eucharisztikus Világkongresszus 1938-as eseményeit idézzük meg fotók segítségével.

Érkezik a Puskás, a musical, a Hegedűs a háztetőn, a Kabaré és a Tesla musical is, ezeket részben a kőszínházi idényben elmaradt, szabadtéri bemutatókként láthatja majd a közönség, először a Margitszigeten. Az algériai származású koreográfus, Hervé Koubi Odüsszeia bemutatója, és a Raszputyin bőrébe bújó világhírű, orosz balettművész, Szergej Polunyin előadása igazi kuriózum lesz. Caramel évadzáró koncertje pedig tényleg már csak az a bizonyos hab lesz a tortán a Margitsziget tündérkertjében. Nagyon várjuk mi is és a művészek is a személyes találkozást, szeretettel várunk mindenkit!

Bánt Teodóra (Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet)

Milyen tapasztalatokat szereztek a járványhelyzet okozta kihívások által?

Színházvezetőként nagyon nehéz időszaknak éltem meg. Rengetek feladatot kellett megoldanunk, alkalmazkodva a mindig változó helyzethez. Folyamatos készültségben vagyunk, és mondhatjuk, hogy már készen állunk a június 3-i nyitásra, remélve hogy a Margitszigeti szezon minden meghirdetett rendezvénye a 40 nagyszínpadi előadás, a 45 családi, irodalmi, kamarakoncert eseménye is maradéktalanul teljesül. A COVID előtti szezonokban már karácsony előtt megszólítjuk a közönséget, most viszont mindig az adott kormányrendeletekhez igazodva alakítottuk a marketing startégiánkat. Szeretnénk újra személyesen részesülni a közös találkozásban, a közös élményekben.

Milyen járványügyi szabályok betartásával látogathatók a rendezvények?

A nézők védettségi igazolvány és személyazonosító okmány bemutatásával vehetnek részt az eseményeken, és természetesen minden művészünk rendelkezik már oltással, ezért azt gondolom, teljes biztonságban érezhetik magukat az ide látogatók, tekintettel arra is, hogy egy háromezer fős gyönyörű, szabadtéri teátrumról van szó. A back stage-ben tartózkodóknak pedig maszkot kell viselniük, mérjük a testhőmérsékletüket, és gondoskodunk a megfelelő távolságtartásról is.

Mik a következő évad tervei?

Egyelőre ezek még nem publikusak, de annyit elárulhatok, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb produkciókkal készülünk jövőre is. Most mindent a járvány határoz meg, remélem karácsony előtt a közönség elé tárhatjuk a következő év produkcióit.

Kiemelt kép: Bán Teodóra (Fotó: Csudai Sándor)