Jordi Galcerán katalán dráma- és forgatókönyvíró neve idehaza talán keveseknek cseng ismerősen, ám világsikerű művéről, A Grönholm-módszerről már jóval többen hallhattak. A 2008-as magyar bemutató óta több színház is műsorára tűzte ezt a négyszereplős drámát, és Galcerán jó pár másik színpadi művét is láthatta már a magyar nézőközönség. A Thália Színházban megrendezésre kerülő Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén azonban egy, a fővárosban még be nem mutatott alkotásával ismerkedhet meg a publikum.

Jelenet a Burundanga című előadásból (fotó: Thália Színház)

Április 11-én, 19:30-kor az Arizona Stúdióban a különleges című Burundanga, avagy a maszk a baszk meg a cucc című komédiát játsszák. Az előadás a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös produkciója. A Burundanga premierjére tavaly november végén, a Harag György Társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi hétvégén került sor Szatmárnémetiben.

A Burundanga főszereplője két egyetemista lány, Berta és Silvia, akik közül előbbi teherbe esik, ám barátja, Manel nem akarja vállalni a gyermeket. Hogy Berta kiderítse, Manel miért visszakozik, és mit hallgathat el előle, igazságszérumot itat a férfival, ám a lány az igazságra már nincs felkészülve. A történetben szerepet kap még egy baszk, egy elfeledett nagytőkés nagybácsi, némi elrontott szardellaszósz és egy nemzetközi terrorszervezet is.

Jelenet a Burundanga című előadásból (fotó: Thália Színház)

A darab 2011-ben jelent meg először, és akárcsak Garcelán többi színműve, ez is valós időben, egyetlen helyszínen játszódik. A humora lehengerlő, miközben alig észrevehetően olyan társadalmi kérdéseket feszeget, melyek befészkelik magukat a nézők gondolatai közé. A tavaly ősszel, Szatmárnémetiben bemutatott produkciót a fiatal alkotó, Csábi Anna állította színpadra, aki a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen először, mint színművész, majd, mint színházrendező szerzett diplomát.

Jelenet a Burundanga című előadásból (fotó: Thália Színház)

Az előadás már-már egzotikus hangzású címének első szava, a burundanga a szkopolamin ismertebb neve. Ez, a beléndekből és maszlagból kinyert anyag igen mérgező, ezért alacsony dózisban alkalmazzák többek között hányinger, émelygés, tengeribetegség és úgynevezett mozgásszervi betegségek kezelésére, a tünetek enyhítésére. Túladagolása azonban érzéki csalódást, emlékezetkiesést, hallucinációt, bénulást és halált is okozhat. Spanyolországban egy időben nagyon sok problémát okozott, ugyanis könnyen beszerezhető. Sokszor használták rablások során idős emberek megbénítására, emberrablásokhoz, és szórakozóhelyeken az erőszaktevők ezt csepegtették a nők italába.

A Burundanga azonban veszélyesnek hangzó címe, és komoly témái ellenére, akárcsak A Grönholm-módszer, egy szórakoztató alkotás. Az előadás egyik női főszerepét, Bertát a Csiky Gergely Állami Magyar Színház színésznője, Lőrincz Rita játssza, barátnőjét, Silviát pedig a Harag György Társulat színművésze, Keresztes Ágnes alakítja. A másfél órás, nyelvezete miatt 14 éven aluliak számára nem ajánlott előadást most egy alkalommal, április 11-én játsszák Budapesten. Jegyet ide kattintva válthattok erre a nem mindennapinak ígérkező kortárs komédiára.

Jelenet a Burundanga című előadásból (fotó: Thália Színház)

Szereplők: Lőrincz Rita (Berta), Keresztes Ágnes (Silvia), Csata Zsolt (Manel), Orbán Zsolt (Gorka), Rappert-Vencz Gábor (Jaume)
Alkotók: Albert Alpár (díszlet- és jelmeztervező), Bakucz Dóra (fordító), Constantin Coada (zeneszerző), Pataki Anna-Mária és Keresztes Ágnes (ügyelő), Csábi Anna (rendező)

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Jelenet a Burundanga című előadásból (fotó: Thália Színház)