Az adventi időszak mindenkinek egy picit az elcsendesedésről, a befelé figyelésről szól, a legtöbben ilyenkor készítjük fel a lelkünket az év végi ünnepekre, arra, hogy a napi rutin terheit letéve egy rövid időszak erejéig csak a szeretteinkkel foglalkozzunk. Azonban arra is gondolnunk kell, hogy számos család és közösség van olyan szorongatott helyzetben, amely nem teszi lehetővé számukra a karácsony csodájának felhőtlen megélését. Ezért a szerkesztőségünk tagjaival arra gondoltunk, hogy idén a társadalmi felelősségvállalásban élen járó művészekkel összefogásban megmutatunk néhány olyan alapítványt és kezdeményezést, amelyeken keresztül bárki segíthet azokon, akik erre rászorulnak. Advent negyedik vasárnapjához közeledve Józan László színművésszel hívjuk fel a figyelmet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkájára.

Karácsonyhoz közeledve Józan László színész a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel karöltve indított licitet, a befolyt összeggel a miskolci Családok Átmeneti Otthonának szeretnének segíteni, biciklit szeretnének vásárolni a gyerekeknek. Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarországon országosan öt családi átmeneti otthont működtet, melyek lakhatásukat vesztett vagy bántalmazás elől menekülő családoknak nyújtanak menedéket, ahol a szülők a gyermekeikkel együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Az intézményekbe bekerült családok helyzetét tapasztalt szakemberek térképezik fel, hogy szoros együttműködéssel tudjanak személyre szabott segítséget nyújtani nekik. A családok átlagosan egy-másfél évet töltenek el egy otthonban, mialatt életvezetési, jogi, pszichológiai, szociális és álláskeresési segítséget is kapnak az önálló újrakezdéshez. A miskolci Családok Átmeneti Otthonában jelenleg 9 család él, köztük 14 felnőtt és 20 gyermek.

A miskolci Családok Átmeneti Otthon (Fotó: Magyar Ökomenikusok Segélyszervezete)

„Nagyjából 6-7 éve foglalkozom önkéntes munkával. Eddig általában a szülőfalumban, Mezőváriban élő szegény családoknak gyűjtöttem a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által, most idén úgy döntöttem, hogy a miskolci Családok Átmeneti Otthonának szeretnék segíteni. Amikor bekerültem a médiába és ezáltal ismertebb lettem, szerettem volna ezt az ismeretséget jó célra is felhasználni. Az Ökumenikusokkal is ekkor kerültem kapcsolatba, eleinte csak rendezvényeken dolgoztunk együtt. Az együtt eltöltött évek során nagyon megszerettem őket, azt, amit képviselnek. És mivel az eddigi közös munkáink pedig sikeresek voltak, így bízom bennük” – mesélt nekünk Józan László a mostani adománygyűjtésről, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel való kapcsolatáról. Amikor arról kérdeztük, hogy vajon mennyiben ad hozzá az adománygyűjtés sikerességéhez, hogy mint ismert ember tesz közzé felhívást, a következőket osztotta meg velünk: „Azt szoktam mondani, hogy nem én, hanem a követőim járulnak hozzá ezeknek az akcióknak az eredményességéhez. Volt, amikor közel félmillió forintot sikerült gyűjtenünk. De én ezt soha nem az én sikeremnek könyvelem el, hanem azokénak, akik kedvelnek engem. Szerencsére sokan vannak, akik a jó ügyek mellé állnak.”

Az idei évben Józan László két tárgyat is felajánlott, amelyre december 12. és december 19. között lehet licitálni a színész Facebook oldalán. „Minden alkalommal valamelyik aktuális előadásomból vagy munkámból szoktam tárgyakat felajánlani. A Keresztanyu nagy sikerrel fut az RTL Klubon, így bízom benne, hogy ez a kulacs, amit a szereplők, valamint Hámori Barbara, a sorozat producere is dedikált, megtalálja majd a méltó helyét. A Pál utcai fiúk pedig nemrég érkezett el a 300. előadásához, egyben az 5. születésnapjához, ezért gondoltam erre a vászontáskára, amit szintén aláírtak a szereplők.” A kezdő licit mindkét tárgy esetében 10.000 forint, a licitlépcső 2.000 forint. Ha valaki nem szeretne részt venni a licitálásban, de szívesen segítene a gyerekeken, külön is tud utalni a szerveztetnek a lenti számlaszámra. Fontos, hogy a közlemény rovatban fel kell tüntetni, hogy ,,mert adni jó”.

Józan László a szereplők és Hámori Barbara producer által dedikált Keresztanyus kulaccsal (Fotó: Józan László Facebook oldala)

Számlatulajdonos: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
Számlaszám: 11705008-20464565-00000000 (OTP Bank Nyrt.)
Közlemény: mert adni jó

Kiemelt kép: Józan László a szereplők által dedikált A Pál utcai fiúk vászontáskával (Fotó: Józan László Facebook oldala)