A Kolibri Kiadó 2022-ben indított #POV-sorozatának első magyar szerzője az eddig főként gyerekregényeiről ismert Ecsédi Orsolya, aki most egy olyan ifjúsági művel jelentkezett, amely bizonyára minden könyvrajongó érdeklődését felkelti.

A történet főhőse a gimnazista Juli, aki él-hal a könyvekért. Egy igazi könyvmoly, aki teljesen a regények világában él, oda menekül a valóság elől, és aki szabadidejében – már ha éppen nem olvas –, az antikváriumokat járja végig. Így lel rá egy nagyon különleges boltra, amelynek változó nyitvatartási ideje, valamint különc vezetője egyhamar felkelti a figyelmét. Akárcsak az a piros borítójú kötet, amelyből mindössze egyetlen példány készült a világon. Juli a könyv segítségével végre személyesen is találkozhat kedvenc művei főhőseivel, akikhez mindeddig csak plátói szerelem fűzte. Ám úgy tűnik, álma most valóra válik, ugyanakkor arra is rá kell döbbennie, hogy a vágyak és a valóság néha köszönőviszonyban sincsen egymással.

A gyermek- és ifjúsági könyveket gondozó Kolibri Kiadó #POV (Point of View) sorozata azzal a céllal jött létre, hogy a fiatal olvasók különböző szemszögekből ismerhessék meg a világ egy-egy szegletét, eseményét. Az eddig megjelent kötetek között akadt a K-POP világába kalauzoló történet, II. világháborús kisregény, a fiatalokra leselkedő veszélyekről szóló novellafüzér, ifjúsági horror, valamint a modernkori rasszizmust a középpontba helyező mű is. A Juli vagyok, könyvmoly tehát egy igazán impozáns listához csatlakozott első magyar regényként, de nemcsak ez a különlegessége, hanem maga a téma is, amely tovább színesíti az egyébként is széles palettát.

Bizonyára egyetlen olvasónk előtt sem ismeretlen az érzés, amikor egy fiktív karakter (legyen az akár könyv- vagy filmszereplő, vagy éppen egy színdarab hőse) érzelmileg roppant közel kerül hozzánk. Nem feltétlenül kell, hogy „szerelembe essünk”, de átélhetjük a fájdalmát, örülhetünk a sikereinek, kívánhatjuk azt, hogy bárcsak ő lenne a legjobb barátunk vagy éppen a legszívesebben hátba vernénk egy péklapáttal. A jó művek ismerve, hogy nemcsak a történet, hanem a benne szereplők is megmozgatnak bennünk valamit. Ezt az érzést vette alapul Ecsédi Orsolya is legújabb regénye írásakor.

Ecsédi Orsolya, az Álljunk meg egy novellára pályázat nyertese 2018-ban (Fotó: Cultura.hu)

Kezdhetnénk mindjárt a főhőssel, aki a történet nagy részében igencsak ellenszenves fellengzős stílusával, így egyből érthető is, hogy miért nincsenek barátai. Nem szánni való alkat, hiszen jórészt saját viselkedésének és a többiekhez, a külvilághoz való hozzáállásának köszönheti, hogy egy olyan buborékban él, amelyben csak ő és a könyvei kapnak helyet. Meglehetősen naivan is áll mindenhez, életfelfogása – ahogyan várja a nagy szerelmet – szintén nem teszi őt igazán szimpatikussá, sem szerethetővé, de persze ez mind kell ahhoz, hogy a történet végére látványos legyen a jellemfejlődése, amely meglehetősen szép ívet jár be. A lánynak remek ellenpontja Duma, a srác, akinek soha, egy pillanatra sem áll be a szája, ezáltal több ponton is vidámságot csempész a regénybe. Akárcsak azok a hősök, akikkel Juli a kalandjai során találkozik.

A legnagyobb klasszikusok kerülnek terítékre, de ezeket az alakokat vétek lenne felsorolni – ha javasolhatjuk, a kötet címlapját se vizsgáljuk meg tüzetesebben, ugyanis az tartalmazza a felhasznált művek jegyzékét is –, különben elrontanánk a leendő olvasó örömét. Álljon itt annyi, hogy igazán érdekes, egymástól nagyban eltérő hősökkel találkozhatunk, akikben az egyetlen közös – az irodalmi alapanyagon túl –, hogy mindannyian azonnal szerelmesek lesznek Juliba, ami meglehetősen imponáló a lány számára, ám egy-két „randi” után rá kell döbbennie, hogy mindegyiknek megvan a hibája. Ez akár lehetne a valóság metaforája is, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a kapcsolatok elején meglévő rózsaszín köd idővel feloszlik, és rájövünk, hogy az addig tökéletesnek hitt partner mégsem annyira tökéletes.

A történet közepe egy kicsit leülepszik a harmadik-negyedik könyves szerelemnél (a kevesebb néha több), de szerencsére a végére ismét magára talál. Ecsedi Orsolya remek módját választotta annak, hogy egyszerre beszéljen az ifjúságnak a valóság és az az előli menekülés közti határvonal egészséges meghúzásáról, valamint korunk társkeresési problémáiról. Ráadásul mindezt roppant bájos stílusban teszi: ha 30-40 évvel ezelőtt jelent volna meg a kötet, akkor a borítón a #POV logó helyett pöttyök vagy csíkok lettek volna – csak hogy a népszerű sorozatoknál maradjunk.

Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Kolibri Kiadó, 2022, 324 oldal

Kiemelt kép: Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly (Fotó: Könyves Magazin)