2021. szeptember 17. és 26. között először rendeznek Magyarországon online színházi seregszemlét. Az eSzínház Fesztivál keretében 25 prózai, valamint gyermek- és ifjúsági előadást tekinthetnek meg a nézők, többek között olyan teátrumok és társulatok előadásában, mint a Vígszínház, a KV Társulat, a Madách Színház, a Jászai Mari Színház, a Gólem Színház, az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház vagy éppen a Trafó.

Az eSzínház Fesztivál egyik legnagyobb előnye, hogy a földrajzi harátok figyelembe vétele nélkül, bármely országból követhetőek és élvezhetőek a színdarabok. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri – élő eredményhirdetés keretében – a fesztivál utolsó napján díjazza. A szakmai bizottság értékelése mellett pedig a nézők is szavaznak és döntenek, hiszen leadott voksaik alapján kerül kiosztásra az eSzínház Fesztivál Közönségdíja.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, mint az eSzínház működtetője a nyár folyamán felhívást tett közzé magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, hogy három különböző kategóriában nevezzenek azon jogtiszta előadásaikkal, amelyek 2019 szeptembere óta kerültek bemutatásra. A szervezők azzal támogatják a színházakat, társulatokat és alkotókat, hogy a befolyó jegybevételt megosztják a színházakkal és társulatokkal.

A fesztivál célja kettős: egyrészről bemutatni, hogy az online vetítésre (stream) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára, esetenként a színház és a film határán, másrészről megmutatni a pandémia által sújtott évadok ellenére a színházak értékes alkotásait. Valamint nem titkolt szándékuk az sem, hogy a jövőben a vidéken és külföldön élők számára is egyetlen gombnyomással elérhetővé váljanak ezek az előadások.

Kiemelt kép: Rudolf Péter és Nagy-Kálozy Eszter az Örökké fogd a kezem! című előadásban (Fotó: Jardek Szabina)