Négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István Bazilika előtti tér. A Nemzeti Filmintézet szeptember 21. és 26. között idén negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját. A magyar és külföldi mozik legnagyobb klasszikusait egy egyedülálló, 130 négyzetméteres óriásvásznon vetítik majd, a fókusz négy kultikus filmre (Szegénylegények, Az óceánjáró zongorista legendája, János vitéz és Harmadik típusú találkozások) helyeződik. Délelőttönként a Müpa auditóriumában és a Francia Intézetben különböző szakmai programokat tartanak több mint 25 nemzetközi szervezet részvételével. Az előadások főbb témái a filmmegőrzés, a filmtörténet, a restaurálás, az alternatív forgalmazási utak a Covid alatt és után, de szó esik majd a közönség újraépítéséről és a filmarchívumok kreatív feladatairól. A Maraton továbbá némafilmes koncertekkel, hollywoodi magyarok világhírű alkotásaival, sztárvendégekkel, gyermek és családi programokkal várja vendégeit minden helyszínen.

Az első estén, szeptember 22-én a Szent István téri vetítésen a Szegénylegények című filmjével az idén 100 éve született Jancsó Miklósra emlékezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A betyárvilág felszámolását bemutató alkotás a magyar filmtörténet mérföldköve, a hatalom és az egyén komplex viszonyát modellezi. Az Oscar-díjas rendező, Martin Scorsese szerint ez világunk egyik legjobb filmje, lenyűgöző képi és narratív virtuozitással.

Szeptember 23-án csütörtökön a Bazilika előtti „moziteremben” Az óceánjáró zongorista legendáját játszák. A film és a stáb több díjat is bezsebelt Giuseppe Tornatore rendező 1988-as filmjéért: a világhírű magyar operatőr, Koltai János munkájáért megkapta az Európai Filmdíjat és az Olasz Filmakadémia David di Donatello-díját, Ennio Morriconét, a film zeneszerzőjét pedig Golden Globe díjjal jutalmazták. A film Alessandro Baricco olasz sztáríró Novecento című könyvét alapján készült, annak a hajón született zongoristának a történetét meséli el, aki soha életében nem tette le a lábát a hajóról. Tornatore filmjének főszereplőjét Tim Roth játssza.

Jelenet a János vitézből című rajzfilmből (forrás: Budapesti Klasszikus Film Maraton)

Szeptember 24-én, pénteken a család apraját-nagyját várják a Szent István térre: a lélegzetelállítóan virtuóz, színpompás, zenés János vitézzel a szervezők a magyar animáció megkerülhetetlen alakjára, Jankovics Marcellre emlékeznek. Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású rajzfilmjével indult útjára a magyar egész estés animációs filmek gyártása. Emellett levetítik a rendező Oscar-díjra jelölt rövidfilmjét is, és a gyerekeknek meglepetéssel is készülnek.

Az utolsó vetítésre szeptember 25-én kerül sor: Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmje elevenedik meg a mozivásznon. A sci-fi főszereplője Roy (Richard Dreyfruss), akinek hétköznapi élete gyökeresen megváltozik, miután találkozik egy UFO-val. A filmből megtudhatjuk többek között azt is, hogy a földönkívüliekkel való kommunikációban milyen szerepet játszhat a Kodály-módszer. A Harmadik típusú találkozásokat a magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fényképezte, aki munkájáért 1978-ban Oscar-díjat is kapott.

Jelenet az Állatfarm című animációs filmből (forrás: Budapesti Klasszikus Film Maraton)

A Budapesti Klasszikus Film Maraton a szabadtéri vetítések mellett egy sor más, izgalmas programmal is várja az érdeklődüket. A fesztivált Jókai Mór híres regényének első filmváltozata nyitja meg, Az aranyember az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz látható szeptember 21-én. Az 1918-ban készült alkotást a magyar származású Alexander Korda rendezte, akit a brit filmipar alapítójaként tisztelnek világszerte. Az aranyemberhez Farkas Bence írt új zenét, amely a vetítés kíséreteként hangzik el a fesztivál nyitógáláján. Ugyanazon este a Lumière-testvérek 125 évvel ezelőtti felvételei invitálják filmes időutazásra a nézőközönséget, az igéző képsorokat élő zene (Szabó Ádám harmonika előadása) kíséri majd. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság által készített animációs rövidfilmet is műsorra tűzik, amely az első magyar film, A táncz (1901) keletkezését mutatja be. Az Urániában mutatják be szeptember 22-én a Budapesten született John Halas világhírű George Orwell-adaptációját is, az Állatfarmot. Az est vendége a brit animáció atyának lánya, Vivien Halas rendező lesz. A Maraton egyik legnépszerűbb eseményének ígérkezik Keleti Márton Esős vasárnap című vígjátéka szeptember 26-án. A sztárszereposztás és a lendületes történetvezetés igazán élvezetessé varázsolják az 1962-es alkotást. A vetítést követő közönségtalálkozón részt vesznek a film főszereplői: Béres Ilona, Halász Judit, Tordai Teri, Bodrogi Gyula és Mécs Károly.

Minden további információ és a részletes programleírás megtalálható a Budapesti Klasszikus Film Maraton hivatalos weboldalán.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2019-es Budapesti Klasszikus Film Maratonról (fotó: Chripkó Lili)