2015-ben hívta életre a tatabányai Jászai Mari Színház a MOST FESZT-et, amely monodráma és stúdiószínházi előadások számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A vidéki, a független és a határon túli társulatok produkciói talán a színjátszás legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, művészeti értékük a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte és a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldásokban rejlik.

„A járvány időszakát veszteségeink mellett számomra az a csodálatos kreativitás jellemzi, mely szintén a színház sajátja, létezésének alapja és amely látható módon a legzordabb körülmények között is utat tör magának. Ennek fényében ajánlom az érdeklődőknek azokat a kitűnő monodrámákat és stúdiószínházi előadásokat, melyek bekerültek a 7. MOST FESZT programjába. Büszke vagyok arra, hogy ezzel a fesztivállal, ezekkel az alkotókkal és művészekkel kezdhetjük el a 2021/2022. évadot” – fogalmaz a teátrum igazgatója, Crespo Rodrigo.

MOnodráma és Stúdiószínházi FESZTivál programjában idén 5 monodráma és 5 stúdiószínházi előadás szerepel, melyeket a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában, a nagyszínpadára épített nézőterén és nézőtéri büfében láthatnak az érdeklődők. Kísérőprogramokban sem lesz hiány, megszervezik az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ-t, lesznek közönségtalálkozók, és szeptember 4-én koncertet ad a Harmadik Figyelmeztetés színészzenekar is.

A fesztivál háromtagú zsűrijében idén Bérczes László, rendező, Molnár Zsófia, a Színház folyóirat szerkesztőségének tagja, műfordító és Tana-Kovács Ágnes, előadóművész, a Szkéné Színház művészeti vezetője foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

Stúdiószínházi előadások:

Miért lett R. úr ámokfutó? / KVTársulat
Kutyaportéka – kisvárosi kórkép / Függetlenül Egymással KHE, Maszk Egyesület, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém / Nézőművészeti Kft
ÁSÓKAPA  / Csíki Játékszín
Nero – „A semmi nem a tied. Csak a minden” / Stúdió K Színház

Monodrámák:

Túlélő – szuicid magánakció / Manna Produkció, Másik Oldal, B32 Galéria, Kultúrtér
Egy német sors – Brunhilde Pomsel élete és tanúvallomása alapján / Orlai Produkciós Iroda
Nem, nem, köszönöm / KuglerArt Szalon
A mi utcánk / Pécsi Nemzeti Színház
Pedig én jó anya voltam / Örkény István Színház, eredeti bemutató: Pinceszínház / versenyen kívül

Kiemelt kép: Jelenet a Nero – „A semmi nem a tied. Csak a minden” című előadásból (Fotó: Vass László)