Szeptember 8-án jelenik meg a Bűnös Budapest ciklussal szó szerint világhírűvé vált Kondor Vilmos új, szám szerint tizenötödik regénye, a Második magyar köztársaság, amelynek története egy alternatív Magyarországon játszódik.

1966. június 26-án a Beatles a Nemzeti Stadionba készül első magyarországi koncertjére, amikor az egyik technikust holtan találják a hangfalak mögött. A gyilkos fegyvernek nyoma veszett, sem gyanúsítottja, sem szemtanúja nem akadt az esetnek, miközben a Budapesti Rendőrkapitányság vezetője, Kádár János türelmetlenül várja az eredményeket. Az ügyet a fiatal és tehetséges Nemes Albert nyomozó kapja, akihez egy különc skót detektív csatlakozik; de az összeszokás nehezen megy, a páros rendre zsákutcába fut. Amikor már úgy tűnik, hogy a csepeli Szabadkikötő csempészbandájának vezére, a Játékos érintett lehet a gyilkosságban, a nyomozás váratlanul jóval súlyosabb bűnöket tár fel; a rejtély megoldását az emberi lélek legsötétebb bugyraiban kell keresni, és a világháborús árvaházak néma titkokat őrző falai között.

Vágó József: A Rudas-fürdő a láthatóvá lett török műemlékrésszel szerényen húzódik meg a Gellért-hegy sziklái alatt (Forrás: Kondor Vilmos Facebook oldal)

A magyar krimit megújító Kondor Vilmos legfrissebb regénye egy sosemvolt Magyarországot mutat be. Egy titkon vágyott országot, amely a háborúban különbékét kötött a szövetségesekkel, és melynek ifjabb Horthy Miklós a köztársasági elnöke. Egy országot, melyben sem kommunistákat, sem nyilasokat nem találni, de a dunai kikötőket csempészbandák és jampecek uralják, miközben szól a Hungária. Egy országot, ami úgy idegen tőlünk, hogy mégis ismerős, melyben otthonosan vagyunk otthontalanok. Ennek a Budapestnek az emblematikus helyszínei Vágó József tervei alapján épültek meg. A szerző Vágó terveiről először egy építészeti blogon olvasott évekkel ezelőtt. Saját bevallása szerint szerette volna elolvasni a könyvét, de sehol nem találta. Végül Olaszországból hozta meg a postás, és a könyv minden várakozását felülmúlta, mert Vágó már 1932-ben élhető várost álmodott meg, ami a polgáraiért van, és nem fordítva. „Lenyűgözött a koncepció egyszerű volta, és szenzációs rajzok. Az első perctől fogva, ahogy a sztorin kezdtem el gondolkodni, minden szereplő tökéletesen illett ebbe az új, modern, mégis titokzatos, sőt misztikus város rendszerébe” – árulta el Facebook oldalán az egyébként álnéven publikáló, személyét eddig fel nem fedő Kondor Vilmos.

A regény az Open Books gondozásában jelenik meg, akiknek köszönhetően az Agave Könyvek és a Libri Kiadó után a szerző legelső, Budapest Noir című regénye is új borítóval került a könyvesboltokba.