Az Off és a Menekülés a rövidfilmbe események megszűnésével némi űr keletkezett a hazai filmes fesztiválok palettáján, ezt kitöltendő hívták életre 2005-ben a legelső BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amely idén már 18. alkalommal várja majd az érdeklődőket augusztus 30. és szeptember 4. között. Az eseményre csaknem ezer alkotás került nevezésre, amely legjobbjait láthatják is azok, akik ellátogatnak a fesztivál fő helyszínére, a Puskin moziba, valamint a megnyitónak, a díjkiosztónak, illetve az olasz-portugál-német válogatásoknak helyet adó Olasz Kutatóintézetbe. 

Ezek mellett lesznek programok a budapesti Cervantes Intézetben, valamint ismétlő vetítések az Art+ Cinema moziban is. Azok sem maradnak ki teljesen a fesztiválhangulatból, akik nem a fővárosban élnek, ugyanis az MTI tudósítása szerint idén a szentendrei P’Art mozi is becsatlakozik. De az idei fesztivál nemcsak helyszínek, hanem tartalom tekintetében is gazdag lesz. A 21 országból beérkezett közel ezer nevezésből az öttagú előzsűri 65 rövidfilmet (45 fikcióst, 12 animációst, 8 kísérletit) választott ki, amiket 12 blokkban láthatnak a résztvevők. A hazai esélyesek sorát erősíti többek között Riba Gergely (Az utolsó éjjel), Bucsi Réka (Intermission) és Török Áron (Hanna Bisztrója) is. 

A Nemzeti Filmintézet, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál további részleteiért érdemes meglátogatni a hivatalos honlapot.

Kiemelt kép: Jelenet a Hanna Bisztrója című rövidfilmből (Fotó: Film.hu)