A Magyar Nemzeti Balett Tűzmadarak címmel mutatja be Venekei Marianna legújabb koreográfiáját 2021. május 8-i modern balettestjén. Az egyfelvonásos darab a Márai-idézet gunyoros, ironikus hangulatát a koreográfiába is át kívánta ültetni a női-férfi szerelmi viszonyrendszerek ábrázolásával, ahol hét emblematikus nőalakot jelenít meg: a harcias, dinamikus nőt, az elegáns dívát, a szenvedélyes szerelmest, a félénk kisasszonyt, az okoskodó matrónát, az ellentétekben élő nőt és a mindig gyötrődő szeretőt. A különböző karakterek saját habitusuknak megfelelő párokat választanak, de a társas lét és a magány, valamint a „hogyan tovább?” kérdései is mind megjelennek a előadásban.

A csaknem félórás produkció látványvilágát és mozgásanyagát alapjaiban határozza meg a színpadot betöltő absztrakt díszlet. Szendrényi Éva és Augusztinyi Fruzsina munkáját egy, az Aquincumi Múzeum tárlatában megtalálható, madárformájú kelta ruhakapocs ihlette, amelynek elvont, stilizált változata maga is a darab szereplőjévé válik, ahogy a forgószínpadon mozgó idomokat betáncolják a Magyar Nemzeti Balett művészei. Az előadásban Földi Lea, Balaban Cristina, Furuhashi-Huber Inès, Takamori Miyu, Kelemen Ágnes, Pisla Artemisz, Asai Yuka, Kovács Noel Ágoston, Majoros Balázs, Taravillo Mahillo Carlos, Kekalo Iurii, Darab Dénes, Rónai András és Sardella Francesco működnek közre. A látványvilágot Csontos Balázs világítástervező és Berzsenyi Krisztina jelmeztervező munkája teszi teljessé, a koreográfus segítője Sárközy-Holler Ágnes.

Az Opera Otthonra fizetős internetes stream szolgáltatásában 20 órától Tout Rouge címmel látható program második felében Hans van Manen 5 tangó című darabjának korábbi felvétele látható.

Kiemelt kép: jelenet a Tűzmadarak című előadásból (Fotó: Kummer János)