Január 26-án a szentesi Tóth József Színház és Vigadóban debütál előbemutatóként a Békéscsabai Jókai Színház legújabb előadása, Gogol A revizor című dráma. A darab rendezője Pataki András, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja.

Pataki András szerint Gogol műve fantasztikus komédia, amely benne van a világirodalom TOP 10-ében. Ő maga negyedszer álmodja különböző színházak színpadaira a darabot, amely – mint mondja – kicsit még a pályán tudja tartani. A rendezői elképzelés szerint az előadás olyan lesz, mint „egy élő bábjáték”. Nem a lélektani realizmus eszközrendszerével építik fel az előadást, hanem a vásári komédiából indulnak ki. „A formavilág eldöntetett, de a próbafolyamat alatt minden rendezés esetén kicsit más megvilágításba kerülnek a dolgok, kicsit más domborodik ki” – mondta el Pataki András, aki azt is elárulta, hogy a szereplők archetipikus figurákként jelennek meg a történetben. A főhős nem igazi főhős, „valójában egy senki, de ebben a közegben el tudja játszani azt, aki soha nem volt és nem is lehet. Akit mellékszereplőnek gondolunk, kihagyhatatlan figura.”

A zenét az amerikai turnéról éppen hazatérő Varga Gábor jazzmuzsikus szerzi, és élőben játssza majd a színpadon. A darabot a nemrég elhunyt Morcsányi Géza fordításában mutatják be, előzetesen Szentesen, ahol három alkalommal lesz látható (január 26-án, 27-én és 28-án), a Jókai Színházban március 31-én tartják a premiert.

Kiemelt kép: A revizor szövegkönyve (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)