Idén fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a Szentendrei Teátrum. Az ehhez kapcsolódó jubileumi rendezvénysorozat szervezői ennek keretében arra készülnek, hogy a Fő téren egy különleges gasztronómiai élménnyel egybekötött operagálával idézzék meg a Portofinora emlékeztető mediterrán életérzést. Az esten a Co-Opera társulatának több, mint húsz szólistája lép majd fel, akik az operairodalom legismertebb és legnépszerűbb áriáit adják elő. A gáláról az Operettissima ügyvezetőjével, Dr. Vadász Dániellel beszélgettünk.

Mesélnél arról, hogy mi is a Co-Opera pontosan?

Ez egy olyan opera-társulat, amely nem a megszokott, hagyományos módon működik. A színházi szakma sok éve tudja, hogy gazdasági, logisztikai és művészeti szempontból is sokkal hatékonyabb a vidéki színházak számára, ha koprodukcióban dolgoznak. Ezért sok együttműködés valósul meg a színházak között rajtunk kívül is. A Co-opera újdonsága elsősorban abban áll, hogy kordinálja ezeket a produkciókat, tehát hozzánk tartozik a teljes szervezés, a színházak pedig ezért egy úgynevezett koprodukciós hányadot fizetnek. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy szétosztjuk a létrehozás költségeit, így egy nagyobb léptékű előadássorozat születik meg, mintha csak egy színház mutatná be az adott operát. Többet tudunk áldozni a szereplőkre, így megengedhetjük magunknak, hogy kevesebb kompromisszumot kössünk művészeti szempontból. A mi produkcióinkban nem csak a 2-3 főszereplőt hozzuk a legjobbak közül, hiszen tudunk erre is áldozni, mint ahogy a marketingre és a kommunikációra is. Sőt, a művészek munkakörülményeire is kiemelten oda tudunk figyelni, értem ez alatt például az utaztatásukat, hiszen az énekeseink a hazai legjobb énekesek közül kerülnek ki.

Fotó: Várady Nikolett

Honnan jött a koncepció?

Azt gondolom, hogy újfajta modellre van szükség a vidéki operajátszásban. Ez egy elsősorban gazdasági, emellett viszont logisztikai, kommunikációs és végül, de nem utolsósorban szakmai együttműködés, amit a megspórolt és visszaforgatott pénzek emelnek magas színvonalra. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amíg egy vidéki színház önállóan 4-6 előadást csinál egy operából, addig mi csak ebben az évadban a Figaro házasságából játszottunk 45-öt Magyarországon, sőt jártunk vele Olaszországban, és hamarosan megyünk Bécsbe is.

Mi nagyon hiszünk abban, hogy az életben az egyik legfontosabb dolog az együttműködés. Megérteni, meghallani, hogy mit szeretnének az emberek körülöttünk, mi fontos a másiknak… Ebből kiindulva lehet olyan kollaborációkat, kompromisszumokat kötni, amiktől egyszerűen jobb lesz az egész együttműködés kémiája, eredményessége és a körülményei.

Kik a közreműködők idén?

A Co-Opera az idei az évben Mozart Szöktetés a szerájból című operáját állítja színpadra a debreceni Csokonai Színház, a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház összefogásával. Ők azok, akik tavaly is részt vettek már a Figaro házassága létrehozásában, mondhatjuk úgy is, hogy ők a három koprodukciós színház, és lesznek rajtuk kívül úgynevezett befogadó színházak is, akikhez vendégjátékra megy majd a produkció. Fertőrákosról, Szolnokról és Bécsből is érkeztek már meghívások. Ilyenkor persze mindig az a nagy kérdés, hogy találunk-e olyan időpontokat, ami megfelel a művészeknek és a teátrumoknak is. Azt gondolom, hogy a következő évadban is lesz legalább 7-8 olyan színház, amely fogadja majd az előadást, így volt ez már tavaly is.

Nagyon fontos elmondani azt is, hogy más opera utazóprodukciókhoz képest mi mindenhová csak azt visszük, amire az adott teátrumnak szüksége van. Ha valakinek van zenekara, akkor oda mi nem szervezünk zenészeket, ugyanez érvényes a balettkarra és a kórusra is, viszont ha az adott színház csak a műszakot tudja adni, akkor minden más közreműködőt mi biztosítunk. Ez nagyon fontos momentuma a Co-Opera működésének.

Dr. Vadász Dániel (Fotó: Operettissima)

Tehát akkor kvázi rászabjátok a produkciót a befogadó színházra?

Igen. Minden színház más, gondolok itt például a színpad méretére, a szcenikai adottságokra, amihez nekünk alkalmazkodni kell. Aztán vannak például olyan színházak is, akik a saját szólistáikat szerepeltetik az előadásban, a három koprodukciós színház feltétlenül ilyen. Ilyenkor mi csak a többi szereplőt hozzuk. Olyan ez, mint egy izgalmas puzzle…

Hogy került a képbe Szentendre?

Úgy, hogy én szentendrei vagyok, Szentendrén élek. Amikor kiköltöztünk, nagyjából 16 éve, már akkor foglalkoztatott a gondolat, hogy nagyon jó lenne valamilyen zenés-színházas produkciót csinálni a városban. Erre mindig volt egy elvi fogadókészség a felelős személyek részéről, de a gyakorlati szerep- illetve anyagi áldozatvállalásra nem volt addig mód, amig Csabával és Helénával nem kerültünk kapcsolatba (Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója és Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális Központ vezetője). Velük leültünk megbeszélni, hogy pontosan mire is van szüksége Szentendrének, és nagyon hamar operatív fázisba csapott a dolog.

Mi lesz a program Szentendrén?

Nagyon különleges dologgal készülünk. Nem egy színházi előadást hozunk ezúttal Szentendrére a Co-Operával, hanem egy különleges gálaműsort. Idén a Szentendrei Teátrum az 50. születésnapját ünnepli, ezért amikor leültünk Csabáékkal a lehetőségekről beszélgetni, egyből mondták, hogy ehhez méltón egy emelkedettebb, ünnepi jellegű műsorban gondolkodnak. Helénának támadt az az ötlete, hogy idézzünk meg Portofino hangulatát a szentendrei Fő téren, én pedig ebben nagyon szívesen vállaltam a partnerséget.

Csinálunk tehát egy olyan gálakoncertet, amelyen a Co-Opera társulatából – nevezzük ezt a fajta szabad együttműködést a művészekkel társulásnak – kerülnek ki a szólisták. Ez nem akármilyen vállalás, hiszen 20 szólista lesz a koncerten. Szabó Máté rendezi az estet, a zenei vezető pedig Dinyés Dániel lesz.

Dr. Vadász Dániel (Fotó: Operettissima)

Jól gondolom, hogy ez a produkció máshol nem lesz látható?

Igen, az egész világon sehol máshol nem lehet majd látni ebben a felállásban ezt a műsort, ez egy egyszeri és megismételhetetlen este lesz. Az is izgalmassá teszi majd a gálát, hogy Szentendre különleges hangulatú Fő tere szolgáltatja a díszletet az énekesek és a zenészek számára, ami biztosítja az egész produkció alkalmi jellegét. Nagyon bízunk abban, hogy ez a különleges és monumentálisnak mondható gálakoncert minden adottsággal bír majd ahhoz, hogy felejthetetlen élménnyé váljon a nézők számára.

Kik a szólisták?

Énekelni fog Kolonics Klára, aki majd a Szöktetés a szerájból című operánkban a következő évadban Constanzát játssza, de ott lesz Pataki Bence, Fischl Mónika, Mester Viktória és Keszei Bori is… Fellép továbbá Balczó Péter, Bátki Fazekas Zoltán, Bordás Barbara, Busa Tamás, Cseh Antal, Farkasréti Mária, Fodor Beatrix, Frankó Tünde, Hanczár György, Kálnay Zsófia, Kendi Lajos, Kiss András, Laki Péter, Rálik Szilvia és Schnöller Szabina. A zenei kíséretről az Óbudai Danubia Zenekar gondoskodik majd.

Azt láttam, hogy nem csak zenei, hanem gasztronómiai csemegékkel is várjátok az nézőket.

Igen, ezt is Heléna találta ki, hogy kössük össze a két dolgot, én pedig maximálisan támogattam, hogy ilyen formában idézzük meg a portofinoi nyárestéket. Különleges, komplex élményt igyekszünk kínálni az érdeklődőknek. A kedvelt Fő téri éttermek remek séfjeinek különleges lehetőség a szakmai bravúrra, hogy egy operához kapcsolódó menüsort állítsanak össze. Aki ismeri a szentendrei nyáresti hangulatot, az tudja, hogy a város igazi mediterrán életérzést áraszt. Erre a mediterrán, már-már olaszos hangulatra építve szeretnénk nézőinknek a színes zenei kínálat mellett különleges kulináris élvezeteket nyújtani. Biztosak vagyunk benne, hogy a finom vacsora a vígoperák pikáns részleteivel együtt igazi dolce vita érzést nyújt majd.

Fotó: Szentendrei Teátrum

Kiemelt kép: Dr. Vadász Dániel (Fotó: Operettissima)