A 19. századi London megidézésével nyitja a 2022-es évet a Pesti Magyar Színház. A világszerte elismert musical, az Oliver! kerül bemutatásra, Szente Vajk rendezésében. Az előkészületek már javában zajlanak, az előadást pedig előre láthatóan január 28-án láthatja először a közönség.

Az Oliver! című musicalt 1960-ban mutatták be először Londonban a Wimbledon Theatre-ben, és a sikeres fogadtatása hamarosan a West Endre juttatta Lionel Bart művét. Charles Dickens Twist Oliverének zenés feldolgozása ezek után meg sem állt a Broadway-ig, ahol kiérdemelte a szakma teljes elismerését. Andrew Lloyd Webber egyenesen a „modern brit musical atyjának” nevezte Bartot, akit 1963-ban Tony-díjjal is elismertek. A New York-i debütálás után az Oliver! egyike lett a világ legismertebb musicaljeinek. Londonban háromszor is felújították az előadást, a brit színjátszó iskolákban pedig a legnépszerűbb zenés darabbá vált. A színpadi sikereken túl a produkció a nagyvásznon is töretlen sikerrel mutatkozott be 1968-ban, nem kevesebb mint nyolc Oscar-díjat tudhat magáénak az adaptáció.

Az előadást Magyarországon hosszú szünet után először a Pesti Magyar Színház mutatja be a Jászai Mari-díjas Szente Vajk rendezésében, aki már nem egy sikeres Broadway musicalt állított magyar színpadra. A produkció minden korosztályt garantáltan elvarázsol majd monumentális díszletével és fülbemászó dallamaival, és az angolszász kritikusok után a hazai közönséget is magával ragadja.

Részlet a 2009-es felújított Olivier! produkcióból (Fotó: Nils Jorgensen)

„Az előadásunk során a hagyományos, történelmileg hű megközelítés mellett a modernitás, a 21. századi színpadtechnika és látványvilág is nagy hangsúlyt kap. Missziónk ezzel a darabbal az, hogy testközelbe tudjuk hozni a 19. századi Londont, annak ködös, veszélyes, realisztikus és sötét oldalával, miközben a jó olthatatlan világosságára és győzni akarására helyezzük a hangsúlyt. Mindezek mellett, mintegy torzított tükörrel utat mutatunk nézőink számára ahhoz, hogy a darabban szereplőink által megélt életesemények hová vezethetnek, hogyan lehet elkerülni őket, illetve, hogy mindig van esély az újrakezdésre” – nyilatkozta a készülő előadásról a Pesti Magyar Színház szóvivője.

A szereposztásról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy két fiatal tehetség, Farkas Olivér és Holló-Zsadányi Norman játssza majd az árva fiú, Oliver szerepét. A darab fordítója Hamvai Kornél, a dalszövegeket Tompa Péter jegyzi, a díszletet Rákay Tamás álmodta meg, a jelmezek pedig Kovács Yvette Alida nagyszerű munkájának eredményei. A koreográfus Túri Lajos Péter, az előadás zenei vezetője pedig Drucker Péter lesz.

Az Oliver! premierjére január 28-án kerül sor a Pesti Magyar Színházban.

Kiemelt kép: Szente Vajk (Fotó: Horváth Péter Gyula)