Ma ünnepeli 40. születésnapját Szente Vajk, Jászai Mari-díjas színész, rendező, drámaíró és műsorvezető.

Szente Vajk gyermekkorát Orosházán töltötte, 1999-ben költözött fel Budapestre, hogy megkezdhesse tanulmányait a Nemzeti Színház Színiakadémiáján. Bár diplomáját filmesztétika szakon szerezte, már akadémiai évei alatt leszerződött a Csokonai Színházhoz, ahol a Csókos asszony című operettben debütált a nagyközönség előtt. Egészen 2007-ig volt a debreceni teátrum társulatának tagja, ahol évadonként négy-öt szerepet is kapott. Távozását megelőzően a Madách Színház vendégszínészeként a budapesti közönség számára is már bemutatkozott, ahol többek között olyan musicalekben szerepelt, mint a Volt egyszer egy csapat vagy a Producerek.

Szent Vajk a Mester és Margarita próbáján (fotó: Kummer János)

A sokoldalú művész a színészet mellett a rendezés, az írás terén is remekel. Első előadását, a Csoportterápia című musicalt 2011-ben mutatták be a Madách Színházban (rendező: Harangi Mária). Ezt a darabot később az ország számos teátruma műsorra tűzte, köztük a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, az ottani előadásból a Nemzeti Filmintézet pályázatának keretén belül idén film is készül. Szente Vajk Galambos Attilával közösen jegyzi a felhőtlen komédiát, akivel azóta is számos előadást hozott létre közösen. A páros nevéhez olyan nagysikerű zenés előadások köthetők, mint a Poligamy, a Meseautó, a Macskafogó, A beszélő köntös, vagy éppen a tavaly bemutatásra került Puskás, a musical. Ez utóbbi színdarabjuk már a főpróbán és az előbemutatón is hatalmas sikert aratott a közönség körében, a tervek szerint legközelebb a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz újból látható.

A Jászai Mari-díjas színművész-rendező az egyik, ha nem a legkiemelkedőbb színházi alkotó Magyarországon, ha musicalekről van szó. Olyan klasszikus Broadway előadásokat mutatott már be hazánkban, mint a Hello, Dolly!, vagy a 9-től 5-ig, de ő rendezte többek között a Játékszín egyik legsikeresebb előadását, a Legénybúcsút is, amiben Nagy Sándorral alkot remek párost. Tavaly Szabó László producerrel megalapították a MusicalNeked nevet viselő produkciós céget, melynek keretében elindították online beszélgetéssorozatukat, ahol többek között a zenés műfaj történetéről hallhatnak az érdeklődők. Rendezői sikereinek köszönhetően 2020-ban kinevezték a kecskeméti Katona József Színház főrendezőjévé.

Szente Vajk és Nagy Sándor a Legénybúcsú című előadásban (fotó: Juhász G. Tamás/Játékszín)

Szente Vajk mindezek mellett feltűnt például a 2007-es Casting Minden és a 2008-as Made in Hungaria című zenés filmekben is. A tévénézők pedig a Magyarország, szeretlek! című vetélkedőműsor, valamint a Honfoglaló nevű internetes játék alapján készült kvízműsor műsorvezetőjeként is ismerhetik a nevét.

Kiemelt kép: Szente Vajk (Fotó: Horváth Péter Gyula)