Mi közünk nekünk, ma élő embereknek Szent Margit életéhez? Hogyan dolgozzuk fel a fájdalmat, a veszteséget? Hogyan tudunk szeretni és elengedni? Hogyan taníthat minket az aszkézis, a lemondás és az állhatatosság az életigenlésre? Hogyan találhatunk vissza újra elveszettnek gondolt hitünkhöz? Ezek a fő kérdései annak a színpadi szövegnek, amelyet Árpád-házi Szent Margit történetéből kiindulva írt Varga Klári, a debreceni Csokonai Színház és a Baltazár Színház társulatának tagja és Adorján Beáta dramaturg. A koreográfus: Katona Gábor, a díszlettervező pedig Ondraschek Péter.

Az Oldás-Áldás narrátora egy negyvenhárom éves biológus, aki margitszigeti futásai közben saját lelkével és fájdalmával küzd, a helyét keresi a világban. Itt, a Nyulak szigetén találkozik Szent Margit alakjával, aki ajtót nyit számára egy új dimenzió, a benső szabadság megélése felé.

A szövegkönyv elkészítése közben olyan szerzők ihlették Varga Klárit és Adorján Beátát, mint Murakami Haruki, Kodolányi János, Krúdy Gyula vagy Szent Ágoston, de természetesen fontos ihletforrás volt a Szent Margit legendája is, valamint hallhatunk majd egy részletet Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című művéből is.

Az előadás bemutatója június 11-én 19 órakor lesz a Baltazár Házban, amelyet streamen, és a továbbiakban július 10-ig felvételen láthat majd a közönség.

Jegyváltás és további információk itt.

Kiemelt kép: Varga Klári (Fotó: Baltazár Színház)