Június 30-án, 20 óra 30 perckor közvetíti az M5 csatorna a Szolnoki Szigligeti Színház Szent Johanna című előadását, amelyet 2016-ban mutattak be Babarczy László rendezésében.

George Bernard Shaw (Pygmalion, A szerelmesek házai) drámájának cselekménye, az 1400-as években, a százéves háború idején játszódik, a történet egyik vezéralakja Jeanne d’Arc, akinek feltűnésével minden megváltozik Franciaországban. Az egymással szembenálló felek harci kedve már megkopott, ám d’Arc hatására újult erőre kapnak, menetelnek előre a csapatok és felszabadul Orléans. Amennyire nagy csodának tartják megjelenését, olyan hamar fordul el tőle a nemesség és az egyház is, mindannyian saját hatalmukat féltik az egyszerű falusi lánytól. „A magad dolgának élni az olyan, mint a magad testének élni, kényedre-kedvedre mulatni, vagyis a legrövidebb útja, hogy torkig lakjon az ember, belebetegedjen az ember ebbe az egészbe. Ganéjdombra való az ilyen élet! Nem a magunk dolgára vagyunk mi itt, hanem Istenére. Üzenetet hoztam Neked az Istentől: meg kell hallgatnod, és szót kell fogadnod, még ha belehalsz is félelmedben.” – mondja Johanna a darabban.

A címszerepben Molnár Nikolettet láthatjuk, mellette színpadra lép Vasvári Csaba, Juhász Levente, Dósa Mátyás, Deme Gábor, Karczag Ferenc, Ónodi Gábor és Molnár László is.

Kiemelt kép: Jelenet a Szent Johannából (fotó: Bugány János / MTI)