Ma ünnepli 50. születésnapját Széles Tamás színész, szinkronizáló színész. 

Széles Tamás 1973. március 26-án látta meg a napvilágot Budapesten. Pályafutását diákszínjátszóként kezdte, majd 1995-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Horvai István és Kapás Dezső osztályában. Innen a Vígszínházhoz szegődött, majd 1996-tól kezdődően három éven keresztül a Nemzeti Színház, majd három éven át a Radnóti Miklós Színház társulatát erősítette. 2002-től szabadúszóként dolgozik. Az elmúlt három évtizedben számos ismert darabban láthatta őt a közönség, legyen az Az ember tragédiája, a Régimódi történet, az Anconai szerelmesek, a Black Comedy vagy éppen az Illatszertár. Írt már színműveket is, ilyen például a Mindszentyeia című monoeposz is.

Széles Tamás a Mindszentyeia című előadásban (fotó: Szolnoki Szigligeti Színház)

Az előadások mellett tévéjátékokon (Bűvös szék, Ötvenéves találkozó), nagyjátékfilmeken (Állítsátok meg Terézanyut!, Aranybulla), animációs filmeken (Az ember tragédiája, Utolsó vacsora, Toldi), dokumentumfilmeken (Kódolt katasztrófák, Földünk nagy folyói), hangoskönyveken (Fekete István, Móra Ferenc) és televíziócsatornák anyagain (Duna TV, Duna World, Ozone TV, M5) is dolgozott már, de különleges orgánumát elsősorban a szinkronizálás terén kamatoztatja.

Széles Tamás szinkronizálás közben (Fotó: RTL.hu)

Ben Affleck, Paul Rudd, David Boreanaz, Sam Worthington, Guy Pearce és Aidan Gillen megszokott magyar hangja ő, így  számos blockbusterben, kultikus filmben, közkedvelt sorozatban és animációs darabban hallhattuk már. Phileas Fogg (80 nap alatt a Föld körül), Sirius Black (Harry Potter filmek), Tölgypajzsos Thorin (A hobbit-trilógia), Batman (Batman Superman ellen, Az Igazság Ligája), Jason Bourne (Bourne filmek), Jake Sully (Avatar filmek), Spock (Star Trek filmek), Thomas Barrow (Downton Abbey), Seeley Booth (Dr. Csont), Kisujj (Trónok harca) vagy éppen Kula bácsi (South Park) nem lennének ugyanazok nélküle. A legutóbbi munkái A Hangya és a Darázs: Kvantumánia, valamint a The Last of Us sorozat voltak, de nélküle sokkal szegényebb lenne Gauder Áron 2023-as filmje, a Kojot négy lelke is. 

Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Széles Tamás (Forrás: szelestamas.hu)