A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János már a 2023/24-es évad bejelentésekor megemlítette, hogy 2024 nyarán igazi musical-szenzációval készülnek a közönség számára, amelynek zeneszerzője a Grand Prix-díjas Nagy Tibor Magnus, a Balázs Béla-díjas és érdemes művész, Pozsgai Zsolt írta, a dalszöveget pedig az Artisjus- és Magyar Rádió Életműdíjas Bradányi Iván szerezte (akinek ez az utolsó munkája, ugyanis 2022. május 1-jén elhunyt). A teátrum nemrég egy sajtótájékoztató keretében elárulta, hogy milyen nagyszabású bemutatóra készül a társulat: Jókai Mór regénye alapján faragnak darabot a nagy magyar utazó, hajós, katona és felfedező, Benyovszky Móric életéből. 

A Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical a közlemény szerint „egyszerre állít emléket a kalandvágyó, de mindig a szabadság eszményéért küzdő magyar nemesnek, a lengyel függetlenségi harcokban résztvevő és orosz hadifogságba esett hősnek, a kamcsatkai fogolytáborból zseniális tervvel kiszabaduló és a Péter-Pál nevű hajó megszerzésével egy egész legénységet megszöktető kapitánynak” is, viszont olyan történelmi alakok is felbukkannak majd az előadásban, mint Mária Terézia, XV. Lajos, George Washington és Benjamin Franklin. Amiképpen az a sajtótájékoztatón elhangzott, a darab a Benyovszky Társaság elnökének, G. Németh György ötlete alapján született, Benyovszky Móric életútjának bemutatásához pedig neki köszönhetően több évtizedes kutatás és elfelejtett nemzetközi dokumentumok álltak rendelkezésre – többek között Benyovszky madagaszkári naplója is, amelynek fakszimile kiadását G. Németh átadta Székesfehérvár polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak, és így a városnak is. A darab egyúttal a lengyel-magyar barátság kapcsolatának erősítése is, és a budapesti Lengyel Nagykövetség Politikai-közgazdasági Osztályának vezetője kihangsúlyozta, hogy megtiszteltetés, hogy a lengyel identitás kihangsúlyozását is fontosnak tartják az előadás megalkotásában. 

A Benyovszky, a szabadság szerelmese sajtótájékoztatójának résztvevői (Fotó: Vörösmarty Színház)

A Benyovszky, a szabadság szerelmesének 2024 nyarára tervezett bemutatója a helyben épülő új multifunkcionális rendezvénycsarnok egyik első kiemelt kulturális eseménye lesz, a rendezésért pedig a Jászai Mari-díjas érdemes művész, Szikora János felel, akinek nem kevés tapasztalata van már a musicalek és operák terén, és mint azt a sajtótájékoztatón elmondta, elsősorban a musical zenéjének gazdag hangzásvilága és műfaji sokszínűsége, world music-jellege fogta meg, ami nagyban inspirálja a rendezői koncepció kidolgozásában. Nem meglepő, hiszen Nagy Tibor Magnus zeneszerző elmondta, hogy a mű a pályájának ékköve, számos égtáj zenei motivumait felhasználhatta: „Benyovszky személyisége, hazaszeretete, hősiessége, bátorsága, család szeretete, kitűnő diplomáciai érzéke és mindenek előtt szabadság szeretete, nagyívű dallamok megírására inspirált.”

A szereposztás nem ismert, viszont az ősbemutató bejelentésén Budapesti Operettszínház egyik művésze, György-Rózsa Sándor és a Vörösmarty Színház színésznője, Kiss Diána Magdolna énekelték el az előadás címadó duettjét, szóval rájuk jó eséllyel számíthatunk a készülő musicalben. 

Kiemelt kép: György-Rózsa Sándor és Kiss Diána Magdolna a sajtótájékoztatón (Fotó: Vörösmarty Színház)