Marc Camoletti legismertebb komédiája, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban a világ egyik legtöbbet játszott francia színműve, több mint ötven éve szórakoztatja a közönséget és régóta színesíti már a budapesti Thália Színház repertoárját is, hamarosan azonban a Vörösmarty Színházban is színpadra állítják. A székesfehérvári teátrum első őszi bemutatója eredetileg a négy rendező és négy szerző által jegyzett Az ember tragédiája 2. lett volna, ám a koronavírus-járvány közbeszólt, így a járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve a társulat egy olyan darab előbbre hozása mellett döntött, amely jóval kevesebb szereplőt mozgat, mint Madách művének nagyszabású továbbgondolása.

A döntés értelmében október 10-én a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban mutatkozik be Székesfehérváron Bagó Bertalan rendezésében, amelynek a napokban az olvasópróbával megkezdődött a feszített tempójú próbafolyamata. A rendező szerint Camoletti komédiája azért is került előrébb, mert a színház szeretné, ha a közönsége nem maradna előadás nélkül, egy kis szereplős darabnál pedig kisebb az esély arra, hogy az emberek megbetegedjenek. Ráadásul a jelenlegi helyzetben ráfér mindenkire a nevetés, amire igencsak alkalmas a francia alapanyag: „Ez a darab a beleillik a nagy francia vígjátékíró, Feydeau darabjainak sorába. Rettentően mozgalmas, és van egy pici kritikai éle is a mai kor felületességét középpontba helyezve. Reményeim szerint felhőtlen kacagás lesz az egész.”

A Boeing, Boeing olvasópróbája a Vörösmarty Színházban (Fotó: Torma Sándor)

Már az alapkoncepció is megmosolyogtató, hiszen a történet középpontjában Bernard, az építész áll, aki saját luxuslakásába várja haza szerelmét, a stewardessként dolgozó Janetet… Jacqueline-t… és Judith-ot. A három hölgy menetrendszerűen érkezik és megy, és míg az egyikük a levegőben van és a másik épp felszálláshoz készülődik, addig a harmadik leszállás után betoppan Bernard otthonába. Ám minden menetrend felborul egyszer, Bernard élete pedig egy szempillantás alatt omlik össze. 

A Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban fehérvári változatában Sághy Tamás (Bernard), Varga Mária (Bertha), Egyed Attila (Robert), Varga Lili (Judith), Kiss Diána Magdolna (Janet) és Ladányi Júlia (Jacqueline) tesznek meg majd mindent a közönség szórakoztatásáért, amelyre – a jelenlegi tervek szerint – elsőként október 10-én, 19:00-kor kerül sor a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. 

Kiemelt kép: A Boeing, Boeing olvasópróbája a Vörösmarty Színházban (Fotó: Torma Sándor)