Március közepén kezdődtek a Katona József Színház következő kisszínpados bemutatójának próbái, a Kamra ezúttal a Székely Kriszta rendezésében debütáló Yermának ad majd otthont május 13-tól.

Federico Garcia Lorcát az egyik legnagyobb 20. századi drámaíróként tartjuk számon, Yerma című színművét 1934-ben írta, és abban az évben már be is mutatták. A szerző által tragikus költeménynek aposztrofált darab szenvedélyes líraisággal beszél a nőben rejlő erőről, lázadásról, vágyakról és ezek elfojtásáról – címszereplőjén keresztül.

Yerma és férje két éve házasok, de még nincs gyermekük. A konzervatív közösségben, ahol élnek, az asszonyok szájukra veszik őt, sőt, ki is közösítik. Yerma igyekszik a társadalmi elvárások szabta szigorú keretek között élni életét, ám hiába tesz meg mindent azért, hogy teherbe essen, hiába rendel lassan alá mindent a vágyott anyaságnak, erőfeszítései nem érik el a kívánt célt. Ellenkezőleg, férje intelmeit figyelmen kívül hagyva egyre többször esik kétségbe a sorozatos kudarcok miatt, ám a hagyományok és a belső elvárások lehetetlenné teszik, hogy elhagyja Juant. Mi történik egy ilyen rendszerben egy házaspárral, ha nem lehet gyerekük? Szécsi Noémi átirata és Székely Kriszta rendezése a történet mai hangsúlyait keresi.

A címszerepben Borbély Alexandra lesz látható, férjét Kocsis Gergely alakítja. Partnereik lesznek: Béres Bence, Fullajtár Andrea, Tóth Zsófia, Jordán Adél és Rezes Dominika. A díszletet Tihanyi Ildi, a jelmezeket Pattantyus Dóra tervezi, a zenéért Martisz Flóra Lili felel.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Yerma olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Judit)