Január 29-én és 30-án lesz látható a Katona József Színházban a teátrum rendezőjének, Székely Krisztának első olaszországi rendezése. A Zio Vanja, vagyis a Ványa bácsi a torinói Teatro Stabile vendégjátékaként érkezik Magyarországra.

A Ványa bácsi Csehov legszatirikusabb darabja. Vígjáték, ami időnként erőset csavar az ember szívén. Hősei olyan emberek, akik kölcsönös hazugságokkal etetik magukat és egymást, miközben szép lassan szétkopnak az idegeik a fülledt nyári hőségben. Nagy érzelmek tüzelik őket, szerelmi szenvedélyek és világmegváltó tervek, de nem képesek ezek megélésére – elmegy mellettük az élet. Az előadás ennek az állapotnak a mai valóságát keresi: azt, ahogyan a jelen embere menekül a nagy érzelmek és feladatok elől, miközben vágyik rájuk, és azt, ahogyan látszólag képtelen a cselekvésre, miközben pontosan tisztában van vele, hogyan esik szét a világ körülötte.

Az előadásban Ványát Paolo Pierobon, Asztrovot Ivan Alovisio, Jelenát Lucrezia Guidone játssza, mellettük feltűnik még Beatrice Vecchione, Ivano Marescotti, Franco Ravera, Ariella Reggio és Federica Fabiani. A díszletet Cseh Renátó, a jelmezeket Pattantyus Dóra tervezte, a szövegkönyvet Csehov drámája alapján Szabó-Székely Ármin és Székely Kriszta írta.

Kiemelt kép: Jelenet a Zio Vanja című előadásból (fotó: Teatro Stabile Torino)