Ma ünnepli 80. születésnapját Székely Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, érdemes és kiváló művész, a budapesti Katona József Színház alapítója, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Székely Gábor 1944. május 26-án, Jászberényben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban, Major Tamás tanítványaként szerzett rendezői diplomát, ahonnan a Szolnoki Szigligeti Színház társulatához szerződött. Itt már fiatalon vezetői feladatok találták meg, rá bízták a társulat újjáépítését, munkája során teljesen megújította a magyar színházi nyelvet. Szolnokon készített színpadi adaptációt Örkény Macskajáték című, eredetileg filmforgatókönyvnek készült művéből is. 1978-ban kérték fel a Nemzeti Színház megreformálására, amelyet Zsámbéki Gáborral közösen kezdtek el. Négy sikeres évet követően a lehetetlen politikai helyzet miatt együtt távoztak az ország első számú teátrumából, nem sokkal később pedig lehetőséget kaptak arra, hogy önálló társulatot hozzanak létre, ez lett a Katona József Színház.

1989-ben távozott a Katonából, öt évvel később kérték fel az Új Színház megalapítására, amelyet újabb négy év építkező munkát követően kénytelen volt elhagyni. Innentől kezdve művészi energiáját az utánpótlás képzésére fordította, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ranglétráját megmászva egészen az igazgatói székig jutott. 2020 augusztus 17-én nyújtotta be lemondását azt követően, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette, hogy Vidnyánszky Attilát nevezik ki a Színház- és Filmművészeit egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének.

Rendezőként a Macskajátékon túl olyan emlékezetes előadások köthetők nevéhez, mint az 1971-ben Szolnokon bemutatott Sirály, de foglalkozott Büchner Woyzeck-jével, Shakespeare és Molière számos drámájával, illetve a kortárs magyar drámaírók műveivel is (Füst Milán, Spiró György, Mészöly Miklós, Németh Ákos, Kányádi Sándor).

Elismeréseinek száma szinte felsorolhatatlan: 1974-ben kapta meg a Jászai Mari-díjat, 1978-ban érdemes művész, 1986-ban kiváló művész lett, ezt pedig 1988-ban a Kossuth-díj követte. Háromszor nyerte el a Kritikusok díját, 1984-ben (Bulgakov: Menekülés), 1989-ben (Molière: Mizantróp) és 2016-ban (életműdíj). 1992 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, 2001-ben kapta meg a Soros Alapítvány Alkotói díját, és ebben az évben lett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Doctor Honoris Causa. 2018-ban vehette át a Prima díjat.

Kiemelt kép: Székely Gábor (Fotó: Czimbal Gyula)