Május 20-án tartották a Rózsavölgyi Szalon legújabb bemutatójának, Székely Csaba Semmit se bánok című drámájának az olvasópróbáját. A darabot idén márciusban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat tűzte műsorára, a Rózsavölgyi Szalon előadás magyarországi ősbemutató lesz. A három szereplőt Schneider Zoltán, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra játssza, a rendező utóbbi édesapja, Sztarenki Pál.

Székely Csabát, saját bevallása szerint, színdarabjai írásakor különösen érdeklik a sorstragédiák, a megtépázott, tönkrement egzisztenciák, illetve bármiféle – családi, társadalmi – hatalmi mechanizmus működése, az emberi manipuláció természetrajza. A Semmit se bánok című színmű a múlttal való szembenézés drámája, és megkísérel bemutatni egy olyan belső utazást, amelynek végállomása az önmegismerés és felelősségvállalás. Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősének azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori Securitatés tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret? Ha egyszer képes volt beengedni a sötétséget, az benne marad-e örökre? Ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától?

Székely Csaba (Fotó: Gordon Eszter)

Az előadás premierének időpontja még nem ismert, de a dráma Székely Csaba Idegenek című kötetében magyarul is megjelent, így aki kíváncsi a történetre, az előadás megtekintése előtt vagy után el is olvashatja a művet.

Kiemelt kép: A Semmit se bánok olvasópróbája (Fotó: Gordon Eszter)