Idén ötödik alkalommal adták át a Kortárs Magyar Dráma-díjat a Rózsavölgyi Szalonban, az elismerést ebben az évben Székely Csaba vehette át a Mária országa című művéért. Emellett különdíjban részesült az a drámakötet, amelyben Petőfi Sándor Karaffa című befejezetlen töredékének tíz író által továbbgondolt folytatása kapott helyet.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat 2019-ben Radnóti Zsuzsa, Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, Örkény István özvegye alapította, aki sok évtizedes színházi munkájáért kapott Kossuth-díjával járó juttatás egy részéből hozta létre azt az irodalmi alapítványt, amely az elismerést minden évben odaítéli egy-egy színházi alkotásért. A díjazottjakról a kuratórium dönt, amelynek alapítója és elnöke Radnóti Zsuzsa, tagjai pedig Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus.

A díj átadásának dátuma nem véletlen: 1967. február 24-én tartották Örkény Tóték című drámájának ősbemutatóját a Thália Színházban. 2019-ben az elismerést a Radnóti Színházban bemutatott Egy piaci nap színpadi szövegéért Mohácsi János, Mohácsi István, és Závada Pál, illetve a Trafóban játszott Megfigyelők című darabjáért Kelemen Kristóf kapta. 2020-ban Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs Obiectiva Theodora, Schwechtje Mihály Az örökség és Székely Csaba 10, 2021-ben Garaczi László Veszteg és Spiró György Sajnálatos események című műve lett a díjazott.2022-ben Márton László a Bátor csikó című drámakötetért, Sebestyén Aba és Barabás Olga – Bodai Attila a Lázadni akartam veletek című regényének színpadi feldolgozásáért, Dömötör András és Bíró Bence pedig Térey János a Káli holtak című regényének színpadi adaptációjáért részesült az elismerésben.

Radnóti Zsuzsa a Kortárs Magyar Dráma-díj átadó ünnepségen (Fotó: Kovács Milán)

Radnóti Zsuzsa köszöntőjét követően Nánay István egy rövid laudációban ismertette a Karaffa – Drámák című kötetet, amely a Pannon Várszínház kezdeményezésére Márton László, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Darvasi László és Darvasi Áron, a Kovács-ikrek, Fabacsovics Lili, Terék Anna, Háy János, Dézsi Fruzsina és O. Horváth Sára közreműködésével jött létre.

Ezt követően Alföldi Róbert méltatta Székely Csabát, akinek az ebben az évben díjazott művét a Szegedi Nemzeti Színházban közel egy évvel ezelőtt rendezte Menczel Andrea főszereplésével. „Székely Csaba elkezdi vizsgálni az élet egy bizonyos szegletét, ami szeglet lehet századokon átívelő, de az a szeglet lehet időtlen, az a szeglet lehet egy kis, zárt közösség, de az a szeglet lehet a történelem végtelen tere, az a szeglet lehet egy hálószoba, az a szeglet lehet bármi, ami a valóságunk. Ami a mi valóságunk, az a bizonyos izé… ami talán az élet. És ezt facsarja nekünk ki, és aztán mi szépen megisszuk. Mindig, amikor Csaba darabjaival találkozom, akár úgy, hogy olvasom, vagy látom, vagy dolgozhatok velük, nem az a legfontosabb élmény, amikor ledöntöm a sűrítményét, hanem ami utána történik velem. Hogy elkezd bennem dolgozni, és már szinte megmérgeződtem az élet azon fájdalmas szegletével, amit Csaba elkezdett vizsgálni” – hangzott el a Jászai Mari-díjas alkotó laudációjában.

Kiemelt kép: Székely Csaba a Kortárs Magyar Dráma-díj átadó ünnepségen (Fotó: Kovács Milán)