A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház között régóta működik szakmai kapcsolat: a koprodukciójukban készült előadásaikat (Özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, Az élő halott) nagy szakmai és közönségsiker övezi, most pedig, a Határon Átívelő Projekt keretén belül vendégelőadással is megörvendeztetik a közönséget az aradi művészek. Február 13-án Tapasztó Ernő rendezésében lesz látható Alina Nelega Rudolf Hess tízparancsolata című darabja, Harsányi Attila főszereplésével.

A szerző, Alina Nelega ezzel a pörgősre szerkesztett drámával próbált meg belemászni Hitler árnyékemberének, Rudolf Hessnek a fejébe, egy olyan figuráéba, aki kitalálta a pokoli gépezetet és aki az első világháborús veszteséget mindenáron meg akarja torolni, hogy Németország „becsületét” visszaszerezze. A dráma a nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű vezetőt a náci eszme által űzött, Jézus- és hitvesztése miatt a Führerbe kapaszkodó figurának mutatja: hol minden emberségét felemésztett, bűnét látni képtelen állatnak, hol félelemtől földig rogyó sérült léleknek.

A 2008. március 28-án bemutatott produkció bámulatos diadalmenetet tudhat magáénak, az elmúlt több mint egy évtizedben számos fesztiválra kapott meghívást: 2008-ban a XVIII. Nemzetközi THEALTER Színházi Fesztivál (Szeged), az Eurórégiós Színházi Találkozó (Temesvár), a IV. Interetnikai Színházi Fesztivál (Brassó), az I. Kortárs DráMa Fesztivál (Székelyudvarhely), a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválja (Kisvárda), 2009-ben a Zsidó Kulturális Napok (Bukarest), az Undergorund Nemzetközi Színházi Fesztivál (Arad), 2010-ben az V. Nemzetközi Monodráma Fesztivál (Eger), 2011-ben a Nemzetközi „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztivál (Pitesti), a XVII. Rövid Dráma Hete Fesztivál (Nagyvárad), a XIX. Nemzetközi ATELIER Színházi Fesztivál (Nagybánya), 2013-ban pedig a VIII. Gala Star Nemzetközi Monodráma Fesztivál (Bákó, Románia) közönsége ismerhette meg a darabot. Mindemellett az előadás többszörösen díjazott is: többek között elhozta 2008-ban a XVIII. Nemzetközi THEALTER Színházi Fesztiválon a legjobb előadásnak szóló díjat, Harsányi Attila 2011-ben pedig mindhárom fentebb említett fesztiválon elnyerte a legjobb színészi alakítás díjat.

Az előadás február 12-én Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban is látható lesz, ráadásul a darabot ekkor játsszák 75. alkalommal. 

Kiemelt kép: Harsányi Attila a Rudolf Hess tízparancsolata című előadásban (Fotó: Aradi Kamaraszínház)